Francuski zastupnici odobrili zakon o suzbijanju četvrtog vala korona virusa

Francuski parlament usvojio je zakon o obaveznom vakcinisanju protiv COVID-a 19 za zdravstvene radnike i uvođenju zdravstvene propusnice.

Od početka augusta propusnica će biti potrebna za ulazak u restorane i barove te za daleka putovanja vozom i avionom (EPA)

Francuski parlament usvojio je zakon o obaveznom vakcinisanju protiv COVID-a 19 za zdravstvene radnike i uvođenju zdravstvene propusnice za širok spektar društvenih aktvnosti, dok se Francuska bori sa četvrtim valom širenja korona virusa.

Posjetiteljima koji idu u muzeje, kina ili bazene u Francuskoj već je zabranjen ulaz ako nemaju propusnicu koja pokazuje da su vakcinisani protiv COVID-a 19 ili su nedavno imali negativan test. Propusnica je potrebna i za velike festivale i klubove, prenosi Hina.

Od početka augusta propusnica će biti potrebna za ulazak u restorane i barove te za daleka putovanja vozom i avionom.

Odobrenje Ustavnog suda

Mjere sadržane u zakonu trebale bi trajati do 15. novembra, a prije stupanja zakona na snagu, bit će potrebno konačno zeleno svjetlo Ustavnog suda.

Francuska se, kao i mnoge druge zemlje širom Evrope, suočava s vrlo zaraznom delta varijantom, koja je prvi put identificirana u Indiji, a koja prijeti produženjem pandemije.

Početkom jula Francuska je dnevno bilježila oko 4.000 novih slučajeva zaraze korona virusom, a prošle sedmice je ta brojka dosegnula i 22.000, a broj hospitaliziranih također raste.

Vlasti pojačavaju napore kako bi olakšale masovno vakcinisanje. Do nedjelje je 49,3 posto od 67 miliona francuske populacije primilo dvije doze – ili jednu dozu vakcine – što je još uvijek daleko od praga koji bi, kako kažu stručnjaci, mogao u velikoj mjeri zaustaviti prenos bolesti, odnosno od dostizanja kolektivnog imuniteta.

Izvor: Agencije