Ratni brodovi Irana u Baltičkom moru

Pretpostavlja se da su iranski brodovi na putu ka godišnjoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu, objavila je Vojska Danske.

Iranski brod za prikupljanje obavještajnih podataka Makran pored danskog ostrva Bornholm (Kraljevsko zrakoplovstvo Danske /AP)
Iranski brod za prikupljanje obavještajnih podataka Makran pored danskog ostrva Bornholm (Kraljevsko zrakoplovstvo Danske /AP)

Danska vojska je danas saopštila da je uočila iranski ratni brod, razarač, i veliki brod za podršku kako plove Baltičkim morem, vjerovatno na putu za Rusiju, na predstojeću paradu.

Ministarstvo odbrane Danske je objavilo fotografije novog iranskog razarača domaće proizvodnje „Sahand“ i broda za prikupljanje obavještajnih podataka „Makran“ kako plove pored danskog ostrva Bornholm. Fotografije je napravilo Ratno vazduhoplovsto Danske, objavila je agencija AP a prenosi Beta.

“Pretpostavlja se da su na putu ka godišnjoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu”, objavila je Vojska Danske.

Danas je iranska državna novinska agencija IRNA izvijestila je da će zapovjednik Ratne mornarice, admiral Hossein Khanzadi, biti na toj pomorskoj paradi na poziv ruskog ministra odbrane, ali pod uslovom da “ruski planirani program bude u skladu s planovima Ratne flote Irana”.

Očekuje se da će se pomorska parada održati u nedjelju, prenose ruski državni mediji.

Neobično dugo putovanje

Dva iranska broda snimljena kod Danske su još u maju isplovila iz svoje luke Bandar Abbas.

Fotografije kompanije “Maxar Technologies” od 28. aprila pokazuju da je na palubi “Makrana” sedam iranskih čamaca za brzi napad, koja obično koriste snage Revolucionarne garde. Na danskim vojnim fotografijama objavljenim danas, tih sedam čamaca se vidi pokriveno ceradom.

Politico je krajem maja, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, pisao da je Venecuela konačno odredište dva iranska broda. Međutim, izgleda da su oni, umjesto toga, oplovili afrički Rt dobre nade i nastavili ka sjeveru tokom putovanja neobično dugog za Ratnu mornaricu Irana, navode agencije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO