Video: Rusija objavila snimak ‘protjerivanja britanskog razarača’

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se vidi, kako ministarstvo tvrdi, potjerivanje britanskog razarača iz voda Krima uz upozoravajuće hice i bombe.

Rusija je u srijedu izjavila da je ispalila hice upozorenja ka razaraču Britanske kraljevske mornarice “HMS Defender”, nakon što je ušao u ruske vode Crnog mora.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se vidi, kako ministarstvo tvrdi, potjerivanje britanskog razarača iz voda Krima uz upozoravajuće hice i bombe, prenosi Reuters.

Velika Britanija je odbacila navode Rusije o incidentu, navodeći kako vjeruje da je svaki pucanj bio dio unaprijed najavljene ruske “topovske vježbe” i da nijedna bomba nije bačena. Ali potvrđeno je da je njihov razarač, HMS Defender, plovio kroz, kako je opisano, vode koje pripadaju Ukrajini.

Brod kraljevske mornarice “pošteno je prolazio ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom”, navedeno je u saopštenju britanskog Ministarstva obrane.

Glasnogovornik premijera Borisa Johnsona rekao je: “Netačno je reći da je na njega pucano ili da je brod bio u ruskim vodama.”

Eskalacija sukoba?

Vojni stručnjaci kažu da se čini kako incident predstavlja eskalaciju u konfrontaciji Zapada i Rusije zbog spornih morskih puteva, bez obzira jesu li tačne ruske ili britanske tvrdnje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je prolazak britanskog ratnog broda tim područjem činom “otvorene provokacije” i reklo da će pozvati britanskog ambasadora zbog incidenta.

Rusija je aneksirala poluotok Krim 2014. godine, a područja oko obale poluotoka smatra ruskim vodama. Zapadne zemlje Krim smatraju dijelom Ukrajine i odbacuju rusku pretenziju na mora oko sebe.

Britanski razarač posjetio je ove sedmice ukrajinsku luku Odesu, gdje je potpisan sporazum za Britaniju o pomoći u nadogradnji ukrajinske mornarice.

Rusko je ministarstvo saopštilo je da se britanski brod ušao oko tri  kilometra u ruske vode kod rta Fiolent, u blizini luke Sevastopol – sjedišta crnomorske flote ruske mornarice.

“Razarač je upozoren da će se oružje upotrijebiti ako pređe granicu Ruske Federacije. Nije bilo reakcije na upozorenje”, saopšteno je iz ministarstva.

(Video: Reuters)

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO