UN: Moguće 300 mrtvih migranata u prevrtanju broda kod Jemena

U jemenskoj pokrajini Saada preko koje migranti pokušavaju preći u Saudijsku Arabiju, postoji oko 2.000 migrantskih zatvorenika koji trebaju pomoć, saopćio je zvaničnik UN-a.

Opasno putovanje morem od zemalja Afričkog roga među koje spadaju Etiopija, Eritreja, Somalija i Džibuti, vodi ljude preko Jemena u Saudijsku Arabiju (EPA)

Zvaničnik UN-a rekao je da je moguće da je oko 300 migranata izgubilo život u nedavnom prevrtanju broda blizu jemenske obale.

Rezidentni i humanitarni koordinator Ujedinjenih naroda, David Gressly, nije otkrio detalje, ali pretpostavlja se da se referirao na incident u kojem je ovaj mjesec more izbacilo tijela na obalu jemenskog Crvenog mora kod mjesta Ras al-Arah, nakon što je migrantski brod potonuo u priobalju.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) ovaj incident je prijavila na Twitteru 14. juna.

Komentari Gresslyja naglasili su rizike dugogodišnje migrantske rute od Afričkog roga prema bogatim Zaljevskim zemljama u potrazi za poslom.

“Znamo da je postojao brod koji je prevozio migrante, a koji se prevrnuo, oko 200 ili 300 ljudi vjerovatno je nestalo, ne znamo broj”, rekao je.

“U jemenskoj pokrajini Saada preko koje migranti pokušavaju preći u Saudijsku Arabiju, postoji oko 2.000 migrantskih zatvorenika koji trebaju pomoć i podršku”, rekao je.

Najgora humanitarna kriza

Opasno putovanje morem od zemalja Afričkog roga među koje spadaju Etiopija, Eritreja, Somalija i Džibuti, vodi ljude preko Jemena u Saudijsku Arabiju.

Utapanja na ruti, kojom upravljaju krijumčari, učestala su.

Jemen, najsiromašnija zemlja Arpaskog polutoka, zaglibio je u ratu otkad je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala protiv pokreta Huti 2015. godine, dok se 80 posto jemenske populacije oslanja na pomoć u preživljavanju.

Procjenjuje se da je najmanje 233.000 života od 2015. i potaknuo najgoru humanitarnu krizu u svijetu, prema UN-u

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO