Španija pomilovala katalonske separatističke vođe

Španski premijer pomilovao je svih devet katalonskih separatističkih vođa, koji su osuđeni zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Devet katalonskih čelnika osuđeno je 2019. na kazne između devet i 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava (EPA)
Devet katalonskih čelnika osuđeno je 2019. na kazne između devet i 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava (EPA)

Španski premijer Pedro Sanchez pomilovao je svih devet katalonskih separatističkih vođa, koji su osuđeni zbog organiziranja, po španskim zakonima, nelegalnog referenduma o nezavisnosti i donošenja deklaracije o nezavisnosti Katalonije 2017.

Sanchez je obznanio pomilovanja u televizijskom obraćanju. Pomilovanja su uvjetna i zabrana obnašanja javnih dužnosti za te katalonske vođe ostaje na snazi.

Sanchez je opisao pomilovanja kao znak dobre volje i prvi korak prema rješavanju političkog sukoba Madrida s bogatom sjeveroistočnom regijom, čija vlada traži novi referendum o nezavisnosti, ali uz pristanak Madrida, prenosi Hina.

Socijalistički čelnik rekao je nakon sjednice vlade da će taj potez otvoriti “novu etapu dijaloga” koji će omogućiti “da se jednom zauvijek završi s podjelama i sukobljavanjem”.

Devet katalonskih čelnika osuđeno je 2019. na kazne između devet i 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava prilikom organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije.

Madrid je zabranio održavanje referenduma koji su bojkotirali pristalice ostanka Katalonije u Španiji, a katalonska regionalna vlast jednostrano je nakon referenduma proglasila nezavisnost.

Osporiti pomilovanja na sudu

Tadašnji šef katalonske diplomatije Raul Romeva, koji je osuđen na 12 godina zatvora, kazao je da će se Katalonija nastaviti boriti za pravo na samoopredjeljenje.

“Pomilovanjem devet ljudi neće sakriti represiju koju nastavljaju vršiti nad stotinama separatista. Nećemo odustati od borbe: amnestija i samoopredjeljenje!”, objavio je na Twitteru.

Separatistički vođe bit će pušteni iz zatvora nakon što pomilovanjma, kojima se prema anketama protivi većina Španaca, budu objavljena u narodnim novinama.

Konzervativne španske opozicijske stranke objavile su da će osporiti pomilovanja na sudu, dok je nekoliko stotina separatista izašlo na proteste u Barceloni u ponedjeljak, smatrajući Sanchezov plan nedovoljnim, tražeći pritom novi referendum o nezavisnosti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO