Njemačka obustavila dolazak ruskih letova

Obustava letova je njemački odgovor na izostanak dozvole koju izdaje Moskva za letove Lufthanse u Rusiju.

Zbog prakse reciprociteta Njemačka nije dala odobrenje za letove ruskih kompanija, što je dovelo do otkazivanja linija koje osiguravaju Aeroflot i S7 (EPA)

Njemačka je privremeno prekinula dolazak na svoj teritorij letova ruskih kompanija kao odgovor na izostanak dozvole koju izdaje Moskva za letove Lufthanse u Rusiju, potvrdilo je u srijedu ministarstvo prometa u Berlinu, nakon sukoba zbog Bjelorusije.

Ruske vlasti “nisu na vrijeme odobrile” dva leta planirana u srijedu ujutro koja su se morala otkazati u utorak navečer, navodi se u saopćenju ministarstva koje je dobila agencija France Presse.

“Zbog prakse reciprociteta” Njemačka “nije dala odobrenje” za letove ruskih kompanija, što je dovelo do otkazivanja linija koje osiguravaju Aeroflot i S7.

“Čim se dobiju odobrenja za Lufthansine letove, odobrit će se i letovi ruskih kompanija”, dodaje ministarstvo a prenosi Hina.

Kompanija Lufthansa je na upit AFP-a rekla da očekuje da se “uskoro odobre i drugi putnički letovi prema Rusiji planirani u junu”.

Ni ministarstvo ni kompanija nisu iznijeli razloge te blokade u vezi s davanjem odobrenja.

Zaobilazak Bjelorusije

Prošle sedmice su otkazana dva leta Air Francea i jedan austrijske kompanije Austrian Airlinesa, Lufthansine podružnice, zbog toga što Rusija nije odobrila promjenu rute kako bi se zaobišao bjeloruski zračni prostor.

Glavne evropske aviokompanije zaobilaze bivšu sovjetsku republiku pošto je Ryanairov avion koji je letio iz Atene u Vilnius zaustavljen i prisilno prizemljen u Minsku, iz kojeg je iskrcan i uhapšen politički protivnik predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Razlog otkazivanja Air Franceovih letova bio je isključivo “tehničke naravi”, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Letovi između Evrope i Rusije “imaju dopuštenje koristiti se određenim zračnim koridorima. Ako neka kompanija želi mijenjati rutu mora se o tome prethodno dogovoriti s Rusijom”, saopćilo je evropsko tijelo za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol.

Izvor: Agencije