Njemačka gomila rezerve vakcina za buduće pandemije

U vladi smo se složili da želimo osigurati kapacitet za proizvodnju vakcina u Njemačkoj i za Njemačku, kaže ministar zdravlja Jens Spahn.

Berlin planira raspisati tender za takozvane ugovore o spremnosti za pandemiju koji bi važili pet godina (EPA)

Njemačka planira proizvođačima vakcina protiv COVID-19 platiti godišnju naknadu za rezerviranje vakcina, kako bi stvorila kapacitet rezervi od 600 do 700 miliona doza godišnje, u nastojanju da se “uhvati ukoštac” s budućim pandemijama, izjavio je u srijedu njemački ministar zdravlja Jens Spahn.

Prema njegovim riječima, vlada u Berlinu planira raspisati tender za takozvane ugovore o spremnosti za pandemiju koji bi važili pet godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“U vladi smo se složili da želimo osigurati kapacitet za proizvodnju vakcina u Njemačkoj i za Njemačku”, rekao je Spahn na konferenciji za novinare.

Povećanje domaće proizvodnje

To bi se, kako dodaje, moglo aktivirati vrlo brzo, što znači da bi proizvodnja vakcina mogla početi u kratkom roku.

Zastoji u proizvodnji i prekomjerno oslanjanje na odobrenje Evropske unije za snabdijevanje vakcinama usporili su kampanju vakcinacije u Njemačkoj protiv COVID-19, zbog čega zvanični Berlin sada želi povećati domaću proizvodnju.

U februaru je Njemačka osnovala radnu grupu za proizvodnju vakcina u cilju uspostavljanja domaće proizvodnje i smanjenja “uskih grla” u lancu snabdijevanja.

Izvor: Agencije