Njemačka: Strožija kontrola centara za testiranje na COVID

Njemačko ministarstvo zdravlja je najavilo da će se ‘uhvatiti u koštac’ sa prevarama u centrima za testiranje na korona virus.

Reuters navodi da testiranje zauzima centralni dio u strategiji Njemačke za obuzdavanje korona virusa (EPA)

Njemačko ministarstvo zdravlja je najavilo da će se “uhvatiti u koštac” sa prevarama u centrima za testiranje na korona virus, putem provođenja inspekcija i smanjenja iznosa koji država nadoknađuje tim centrima po testu.

Takva najava je uslijedila nakon što se u njemačkim medijima pojavila informacija da su ovi centri naplaćivali državi više testova od broja koji su obavili, zbog čega je vlada u Berlinu obećala da će pooštriti ograničenja u borbi protiv prevara, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Ovi centri od države naplaćuju 18 eura po testu. Njemačku su ovi testovi samo u aprilu i maju koštali više od 660 miliona eura.

Njemačko ministarstvo je sada najavilo da će smanjiti iznos koji nadoknađuje po testu na 12,50 eura (15,20 dolara) sa aktuelnih 18 eura.

Od toga je osam eura za obavljanje testa, a 4,50 eura za materijal, prema nacrtu novog zakona o testiranju koji sada moraju odobriti druga ministarstva.

Centralni dio strategije

Reuters navodi da testiranje zauzima centralni dio u strategiji Njemačke za obuzdavanje korona virusa.

Budući da je njemačka privreda na proljeće ponovo počela da se otvara, negativan test na korona virus, ne stariji od 24 sata, potreban je ako želite da ručate u restoranima, sjedite u kafićima ili kupujete u neesencijalnim prodavnicama.

Od 1. marta, Nijemci imaju pravo na najmanje jedan besplatan test sedmično, zbog čega su centri za testiranje počeli da “niču kao pečurke” u barovima, kioscima i umjetničkim galerijama.

Njemačka je u četvrtak prijavila skok broja novozaraženih korona virusom za 3.187, na ukupno 3.709.129, prema podacima Robert Koch Instituta za zarazne bolesti.

Izvor: Agencije