Hong Kong: Jimmy Lai dobio novu kaznu zatvora

Lai, koji već služi kaznu od 14 mjeseci zatvora za učešće u sličnim demonstracijama, proglašen je krivim za organiziranje nezakonitog okupljanja.

Ponovljena hapšenja Jimmyja Laija izazvala su kritike zapadnih vlada i međunarodnih grupa za zaštitu prava (Reuters)

Jimmy Lai, zatvoreni medijski tajkun iz Hong Konga i kritičar Pekinga, dobio je novu zatvorsku kaznu od 14 mjeseci zbog svoje uloge u nedzvoljenom okupljanju 1. oktobra 2019. godine, tokom jednog od gradskih protestnih skupova te godine.

Kazna dolazi dvije sedmice nakon što su vlasti zamrzle njegovu imovinu, bankovne račune i njegovih 71 posto udjela u medijskoj kompaniji Next Digital, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ovog mjeseca, Lai, koji već služi kaznu od 14 mjeseci zatvora za učešće u sličnim demonstracijama 18. i 31. augusta 2019. sa još devet aktivista, proglašen je krivim za organiziranje nezakonitog okupljanja.

U zatvoru od decembra 2020.

On je u zatvoru od decembra, nakon što mu je odbijena kaucija u odvojenom suđenju za kršenje zakona o nacionalnoj sigurnosti, što može značiti i maksimalnu kaznu doživotnog zatvora.

Zakon, koji je prošle godine Hong Kngu nametnula Kina, kažnjava secesiju i subverziju.

Ponovljena hapšenja Jimmyja Laija izazvala su kritike zapadnih vlada i međunarodnih grupa za zaštitu prava, koje su izrazile zabrinutost zbog opadajućih sloboda u Hon Kongu, uključujući slobodu govora i okupljanja.

Izvor: Agencije