Palestinsko-američka zastupnica prozvala lidere SAD-a

‘Kada čitate izjave predsjednika Bidena, državnog sekretara Blinkena, generala Austina i lidera obje stranke, pomislite da Palestinci ni ne postoje’, rekla je Rashida Tlaib.

Tlaib je istaknula da SAD mora uvjetovati pomoć Izraelu tako da radi u skladu sa međunarodnim ljudskim pravima i da okonča aparthejd (EPA)

Demokratska zastupnika u Predstavničkom domu Rashida Tlaib, jedina palestinsko-američka članica Kongresa SAD-a, održala je emotivni govor u kojem je kritikovala američkog predsjednika Joe Bidena i druge američke lidere zbog izjave za koju kaže da ne prepoznaje ono što Palestinci trenutno doživljavaju u borbama u Gazi.

“Kada čitate izjave predsjednika Bidena, državnog sekretara Blinkena, generala Austina i lidera obje stranke, pomislite da Palestinci ni ne postoje”, rekla je Tlaib.

“Ne priznaju se napadi na palestinske porodice koji se tjeraju iz svojih domova upravo sada. Nema spomena o djeci koja se zatvaraju ili ubijaju. Ne prepoznaju se stalne kampanje mučenja i terora izraelske policije protiv vjernika koji kleče i mole i slave najsvetije dane na jednom od za njih najsvetijih mjesta, nema spomena da je Al-Aksa okružena nasiljem, suzavcima, dimom, dok ljudi mole.”

“Mi smo majke, kćeri, unuke. Mi tražimo pravdu i ne posustajemo u našoj borbi protiv opresije u svim oblicima. I, kolege, Palestinci neće otići nigdje, bez obzira koliko novca šaljete izraelskoj Vladi apathejda”, kazala je Tlaib.

“Želim pročitati nešto što je prije dva dana napisala majka Imaan iz Gaze. Ona piše, citiram, ‘Večeras šaljem djecu na spavanje u našu sobu, pa kada poginemo, da poginemo skupa. I da niko ne preživi kako bi žalio gubitak drugoga’. Ova izjava me je malo više slomila jer politika moje države i njen novac negiraju pravo ove majke da vidi svoju djecu kako žive, svoju vlastitu djecu da žive bez straha, da ostare bez bolnih trauma i nasilja.”

Tlaib je istaknula da SAD mora uvjetovati pomoć Izraelu tako da radi u skladu sa međunarodnim ljudskim pravima i da okonča aparthejd.

“Moramo, bez oklijevanja, zahtijevati da naša država prizna da je bezuvjetna podrška Izraelu omogućila brisanje palestinskog života i negiranje prava miliona izbjeglica.”

Izvor: Al Jazeera i agencije