UN: Nema osnova za nastavak pregovora o Kipru

Kiparski Turci smatraju da bi Kipar trebao podijeliti na dvije države, dok kiparskih Grci žele dogovor baziran na federaciji dvije zone.

Antonio Guterres kaže da će Ujedinjeni narodi ponovo pokušati posredovati u rješenju kiparskog pitanja (EPA)

Ujedinjeni narodi saopćili su u četvrtak da nema dovoljno zajedničkih osnova za nastavak pregovora o podeljenom Kipru, nakon trodnevnog samita na kojem je pokušano da se izađe iz četverogodišnjeg ćorsokaka u mirovnim pregovorima.

Diplomate su pokušavale ostvariti napredak u okončanju višedecenijskog sukoba između kiparskih Grka i kiparskih Turaka, koji destabilizira istočni Mediteran i predstavlja ključni izvor napetosti između NATO saveznika Grčke i Turske, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Istina je da na kraju naših napora još uvijek nismo pronašli dovoljno zajedničkog jezika koji bi omogućio nastavak zvaničnih pregovora”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na konferenciji za novinare u Ženevi.

Podsjetio je na stav kiparskih Turaka koji smatraju da bi rješenje trebalo biti bazirano na dvije države.

‘Dvije države koje međusobno sarađuju’

”Vjeruju kako su istrošeni napori za pregovore o federaciji dvije zone ili dvije zajednice. Rješenje bi, prema njihovom viđenju, trebalo biti bazirano na dvije države koje međusobno sarađuju”, kazao je Guterres, prenosi Anadolija.

Podsjetio je kako je stav kojeg je u srijedu iznijela delegacija kiparskih Grka da pregovori trebaju biti nastavljeni gdje su stali u Crans Montani.

”Administracija kiparskih Grka smatra da bi pregovori trebali imati za cilj postići dogovor baziran na federaciji dvije zone, dvije zajednice s političkom jednakošću, na bazi relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Guterres.

Konferencija koja je održana pod pokroviteljstvom UN-a počela je u utorak.

Neformalnoj konferenciji o pitanju Kipra prisustvovale su kiparske strane te države garanti – Turska, Grčka i Velika Britanija.

Guterres je dodao da će UN ponovo pokušati pokušati posredovati u rješenju kiparskog pitanja, “vjerovatno za dva ili tri mjeseca”.

Izvor: Agencije