BioNTech predlaže proizvodne licence za vakcine

Očekuje se da bi Evropa mogla postići imunitet krda do kraja ljeta.

Vakcina BioNTech/Pfizera se uvelike primjenjuje u zemljama kao što su SAD, Velika Britanija i Izrael te je također jedno od vodećih vakcina u Evropskoj uniji (Arhiva)

Odricanje od prava intelektualnog vlasništva nije pravi način za povećanje proizvodnje vakcine protiv COVID-a 19, izjavio je u srijedu osnivač njemačke tvrtke BioNTech, predlažući umjesto toga izdavanje proizvodnih licenci, prenosi Hina.

Dan ranije je Bijela kuća objavila da razmatra opcije za maksimalno povećanje proizvodnje i isporuke vakcine protiv COVID-a 19 kako bi bilo dostupno cijelom svijetu po najnižoj cijeni, uključujući podršku predloženom ukidanju prava intelektualnog vlasništva, no odluka još nije donesena.

“To nije rješenje”, kazao je prvi čovjek BioNTecha Ugur Sahin.

Njegova tvrtka, koja proizvodi i stavlja na tržište glasničku RNK vakcinu u saradnji s američkim proizvođačom Pfizerom, smatra da je pravi pristup tijesna saradnja s odabranim partnerima jer je njihovu vakcinu teško proizvesti.

Garancija kvalitete vakcine

“Razmatramo izdavanje posebnih licenci mjerodavnim partnerima”, dodao je Sahin.

To bi, istaknuo je, bila garancija kvalitete vakcine koja se dostavlja u razne krajeve svijeta. Dozvole bi se najranije mogle izdati do kraja godine, dodao je.

Vakcina BioNTech/Pfizera se uvelike primjenjuje u zemljama kao što su SAD, Velika Britanija i Izrael te je također jedno od vodećih vakcina u Evropskoj uniji.

Važno je, ističe Sahin, da se doze proizvedene u EU mogu izvoziti u ostale dijelove svijeta.

Očekuje se da bi Evropa mogla postići imunitet krda do kraja ljeta, no ne bi bilo koristi da je Evropa sigurna, a da virus nastavi harati negdje drugdje, rekao je Sahin.

BioNTech čeka da kineske zdravstvene vlasti odobre njihovu vakcinu najkasnije do jula, a distribucija bi mogla početi odmah u julu.

Manjak sirovina, sastojaka i tehnologija

Sahin je “optimističan da će pomoći ljudima u Kini”, opisavši lokalnog partnera, farmaceutsku tvrtku Shanhai Fosun, kao “odličnu kompaniju”.

Globalne farmaceutske tvrtke objavile su prošli mjesec da su glavne prepreke većoj proizvodnji vakcina protiv COVID-a 19 nedostatni proizvodni kapaciteti i manjak sastojaka, a ne patenti.

“Problem nisu prava intelektualnog vlasništva, usko su grlo kapaciteti, manjak sirovina i sastojaka, ali i tehnologija”, ustvrdio je tada šef Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača i udruga (IFPMA) Thomas Cueni.

IFPMA zastupa velike proizvođače lijekova, a Cueni je istupio nakon virtualnog sastanka o programu nabave vakcina za siromašne zemlje Covax, među čijim je organizatorima bila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada