Njemačka: Protivnici mjera pod prismotrom tajne službe

Legitimni protesti protiv vladinih mjera u borbi protiv pandemije korona virusa su instrumentalizirani od snaga koje teže eskalaciju, saopćile su vlasti.

Na protestima protiv vladinih epidemioloških mjera se poziva i na linč vodećih političara (EPA)

Njemački Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka je, zbog ekstremno desne orijentacije, stavio neke dijelove pokreta protiv korona mjera na listu organizacija koje se nalaze pod prismotrom, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u srijedu.

Dijelovi “Querdenker scene” (Querdenker – oni koji razmišljaju van zadanih okvira) dolaze iz radikalno desnih pokreta, poput “Građana Reicha”, koji ne priznaju Saveznu Republiku Njemačku ni njene institucije te, između ostalog, odbijaju plaćanje poreza, prenosi Hina.

“Legitimni protesti protiv vladinih mjera u borbi protiv pandemije korona virusa su uvijek iznova, a posebno u posljednje vrijeme, instrumentalizirani od snaga koje su ciljano težile eskalaciji”, piše u obrazloženju Ureda, odnosno njemačke unutrašnje tajne službe.

Infiltriranje kroz ekstremnu desnicu

“‘Querdenker scena’ prihvata ili čak traži kontakte s ‘Građanima Reicha’ ili ekstremno desnim pokretima koji propagiraju ignoriranje mjera koje donose vlasti, a time negiraju i državni poredak”, piše u objašnjenju stavljanja “Querdenker scene” na listu organizacija koje se nalaze pod prismotrom.

To konkretno znači da Ured za zaštitu ustavnog poretka ima pravo pratiti i sakupljati podatke o osobama aktivnima na sceni.

“Od početka pratimo šta se na ovoj sceni događa i ko ovdje sudjeluje. Spremnost na nasilje i stvaranje problema je poraslo”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer prije nekoliko dana.

Ured je, prema vlastitim navodima, nekoliko mjeseci razmatrao mogućnost svrstavanja “Querdenker scene”, kojem, osim ekstremno desnih pokreta, pripadaju i osobe s ezoteričnim svjetonazorima, ali i, kako se napominje, “obični građani”, na listu organizacija ili pokreta koji predstavljaju prijetnju ustavnom poretku Njemačke.

Ako se u sljedećem razdoblju kroz posmatranje i sakupljanje podataka potvrdi sumnja u ekstremističko djelovanje, cijeli pokret može biti svrstan u kategoriju ekstremističkog pokreta, što podrazumijeva viši stepen posmatranja i praćenja.

Do sada je pokret bio na posmatranju samo u saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg, gdje je i osnovan.

Djelovanje i izvan okvira prosvjeda protiv mjera

U prošlosti su protesti protivnika vladinih mjera u borbi protiv pandemije korona virusa završavali nasilno, poput proteklog augusta, kada su pripadnici “Građana Reicha” pokušali prodrijeti u zgradu u kojoj se nalazi Bundestag.

Na protestima se redovno poziva na linč vodećih njemačkih političara, a neki sudionici nose i žuto obojane Davidove zvijezde, pokušavajući mjere vlade, poput nošenja maski, poistovjetiti s progonom Jevreja tokom nacističke Njemačke.

Ured za zaštitu ustavnog poretka u međuvremenu procjenjuje da će “Querdenker scena” opstati i nakon prolaska pandemije i vladinih mjera.

Izvor: Agencije