U Njemačkoj 42 slučaja tromboze nakon cijepljenja AstraZenecom

Do 2. aprila zabilježena su čak 42 slučaja vrlo rijetke cerebralne venske tromboze u Njemačkoj, a u 23 slučaja otkrivena je i trombocitopenija.

Najviše su pogođene žene u dobi između 20 i 63 (EPA)

Do sada su u Njemačkoj zabilježena 42 slučaja rijetkih krvnih ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom protiv COVID-a 19 tvrtke AstraZeneca, objavio je Institut Paul Ehrlich (PEI), prenosi Hina.

Do 2. aprila zabilježena su čak 42 slučaja vrlo rijetke cerebralne venske tromboze u Njemačkoj, a u 23 slučaja otkrivena je i trombocitopenija  odnosno pad broja trombocita u krvi.

Najviše su pogođene žene u dobi između 20 i 63, uz iznimku od sedam slučajeva. Međutim, prema Institutu Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti, više je žena i primilo cjepivo AstraZenece. Tromboza je zabilježena kod muškaraca u dobi od 24 do 58 godina.

Od osam umrlih, pet su bile žene, a tri muškarci, navodi PEI, institut odgovoran za sigurnost cjepiva u gradu Langenu blizu Frankfurta.

Oprezno pratiti simptome

Kod žena između 20 i 59 godina uočeno je više slučajeva nego što se moglo očekivati. Njemačka trenutno daje cjepivo osobama starijima od 60 godina.

Nakon cijepljenja cjepivom Pfizer i BioNTech zabilježeno je sedam slučajeva tromboze venskih sinusa, kod tri žene u dobi od 34 do 81 godine i četiri muškarca u dobi od 81 do 86 godina. Nisu zabilježeni slučajevi trombocitopenije.

Kad se uzme u obzir broj primijenjenih doza cjepiva, prijavljenih slučajeva tromboze nema više u usporedbi s brojem slučajeva koje se obično očekuje.

“Ipak, liječnici i drugi zdravstveni radnici trebaju biti oprezni kad vide znakove i simptome tromboembolije i trombocitopenije” saopćio je Institut.

Cijepljeni trebaju odmah potražiti liječničku pomoć kada dobiju simptome poput otežanog disanja, boli u prsima, otjecanja nogu ili trajne boli u trbuhu.

Upotrijebljeno više od 14 miliona doza

Isto se odnosi i na neurološke simptome, poput jakih ili trajnih glavobolja, zamagljenog vida ili točkastih krvarenja. Nema dostupnih podataka o bilo kojem riziku povezanom s drugom dozom cjepiva.

Do 2. aprila u Njemačkoj je ukupno je dano oko 14,38 miliona doza cjepiva.

Institut je obaviješten o 407 smrtnih slučajeva “u različitim intervalima nakon cijepljenja” kod ljudi u dobi između 24 i 102 godine. Interval je varirao između jednog sata i 40 dana.

U velikoj većini slučajeva pacijenti su imali jednu ili više prethodnih bolesti koje su vjerojatno bile i uzrok smrti. Za neke slučajeve zatražene su daljnje informacije.

Izvor: Agencije