Požar u smještaju za migrante usmrtio osam osoba

U požaru u zgradi za migrante u jemenskom glavnom gradu Sani povrijeđeno je više od 170 ljudi.

IOM je pružio hitnu zdravstvenu pomoć povrijeđenima, od kojih je više od 90 bilo u ozbiljnom stanju (EPA)

Požar u zgradi za migrante u jemenskom glavnom gradu Sani usmrtio je barem osam osoba, uključujući i stražare, a povrijeđeno je više od 170 ljudi, rekla je Agencija za migracije Ujedinjenih naroda (IOM).

Ukupan broj smrtnih slučajeva u požaru čiji uzroci ostaju nepoznati, mogao bi biti veći, tvitala je Carmela Godeau, regionalna direktorica IOM-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, prenosi Hina.

Nije odmah bilo jasno koliko se ljudi nalazi u zgradi.

IOM je pružio hitnu zdravstvenu pomoć povrijeđenima, od kojih je više od 90 bilo u ozbiljnom stanju te je podijelio hranu pogođenima požarom, dodala je Godeau.

Zemlja raseljnih

Organizacija procjenjuje da su hiljade migranata zaglavile u Jemenu nakon zabrana kretanja koje su zbog pandemije korona virusa nametnute širom zaljevske regije i Afričkog roga.

Uz izbjeglice, približno 100.000 migranta stiže u Jemen svake godine preko mora s područja Afričkog roga, nadajući se da će otputovati sjeverno u imućnu Saudijsku Arabiju ili dalje.

Šestogodišnji rat u Jemenu između vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i pokreta Husi kojeg podržava Iran, pretvorio je Jemen u zemlju raseljenih, s 80 posto populacije koja se oslanja na pomoć.

Izvor: Agencije