Zastupnici promijenili poslovnik, Fidesz napušta EPP

Ovo je antidemokratski, nepravedno i neprihvatljivo, napisao je čelnicima Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu mađarski premijer i čelnik Fidesza Viktor Orban.

Viktor Orban odlučio je da će 11 zastupnika Fidesza napustiti zastupnički klub EPP-a (EPA)

Zastupnički klub Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu podržao je u srijedu većinom glasova prijedlog promjena poslovnika koje omogućavaju lakše izbacivanje pojedinih nacionalnih delegacija, na što je mađarski premijer Viktor Orban objavio da njegova stranka Fidesz napušta taj zastupnički klub.

U pismu Orbana, koje je na Twitteru objavila zamjenica predsedavajućeg Fidesza Katalin Novak, navodi se da je razočaravajuće to što, dok se Evropa hvata ukoštac s pandemijom korona virusa, EPP je zauzet umanjivanjem prava svojih predstavnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ovo je antidemokratski, nepravedno i neprihvatljivo”, napisao je Orban.

Zastupnici EPP-a su velikom većinom glasova, 148 za, 28 protiv i četiri suzdržana, prihvatili prijedlog vodstva zastupničkog kluba, koji je dogovoren prošle sedmce.

Promjene internih pravila sada omogućuju zastupničkom klubu veću autonomiju u sankcioniranju pojedinih nacionalnih delegacija.

Fidesz dugo predmet oštrih kritika

Prema dosadašnjim pravilima, zastupnički klub mogao je sankcionirati pojedinog člana političke skupine, ali ne i cijelu nacionalnu delegaciju, a to ovlaštenje imalo je samo vodstvo stranke EPP-a.

Nakon promjena internih pravila, očekivalo se da će uskoro na dnevni red doći sankcioniranje zastupnika mađarske vladajuće stranke Fidesz, koja je već duže vrijeme predmet oštrih kritika za kršenja demokratskih vrijednosti i vladavine prava.

Ne čekajući da se to dogodi, mađarski premijer i vođa Fidezsa odlučio je da će njegovih 11 zastupnika napustiti zastupnički klub EPP-a.

Orban u pismu predsjedniku zastupničkog kluba EPP-a Manfredu Weberu ne kaže hoće li napustiti i stranku EPP.

Predsjednik EPP-a Donald Tusk već je duže vrijeme među najvećim kritičarima Orbanove politike.

Izvor: Agencije