Merkel: Ušli smo u najopasniju fazu pandemije

Angela Merkel upozorila je da se mora smanjiti broj prijenosa virusa u Njemačkoj u narednih nekoliko sedmica, jer postoji rizik od novih, mutiranih sojeva korona virusa koji će biti otporni na vakcine.

Merkel je najavila da se mora uvesti noćni policijski sat u svim dijelovima Njemačke sa visokim brojem novih slučajeva COVID-a (EPA)
Merkel je najavila da se mora uvesti noćni policijski sat u svim dijelovima Njemačke sa visokim brojem novih slučajeva COVID-a (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se mora smanjiti broj prijenosa virusa u Njemačkoj u narednih nekoliko sedmica, jer postoji rizik od novih, mutiranih sojeva korona virusa koji će biti otporni na vakcine.

Merkel je najavila da se mora uvesti noćni policijski sat u svim dijelovima Njemačke sa visokim brojem novih slučajeva COVID-a.

“Ušli smo u najopasniju fazu pandemije. U narednih nekoliko sedmica će se razjasniti da li možemo predvidivo držati pandemiju pod kontrolom”, poručila je Merkel, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ministar Braun upozorava na super-soj korona virusa

Njemački ministar bez portfelja Helge Braun upozorava na opasnost “super soja”, koji bi mogao biti imun na vakcine protiv korona virusa.

Braun, koji je ljekar po struci, u intervjuu Bildu ocijenio je da se Njemačka trenutno nalazi u najopasnijoj fazi pandemije.

“Sve strepnje su se, nažalost, ostvarile. Treći talas ima potencijal da bude gori od prvog, zato što je izazvan infektivnijom mutacijom. Sljedeće sedmice odlučuju da li ćemo uskoro moći staviti pandemiju pod kontrolu. Ako sada, paralelno uz vakcinisanje, bude rastao broj zaraze, raste opasnost da će sljedeća mutacija biti imuna protiv vakcina”, objasnio je on.

Ranim popuštanjem mjera mogle bi se, kaže, ugroziti šanse na normalno ljeto.

Braun očekuje da će situacija da se poboljša u maju, napretkom u vakcinaciji i početkom toplijeg godišnjeg doba.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO