‘Novinari bez granica’ tuže Bin Salmana za ubistvo Khashoggija

Tužba za ‘zločin protiv čovječnosti’ predata je Saveznom sudu u Karlsruheu u Njemačkoj.

Jamal Khashoggi ubijen je u oktobru 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Reuters)

Organizacija „Novinari bez granica“ (RSF) pokrenula je na njemačkom sudu krivični postupak protiv saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i ostala četiri visokopozicionirana zvaničnika zbog „zločina protiv čovječnosti“, u vezi sa ubistvom novinara Jamala Khashoggija.

RSF-ov potez dolazi četiri dana nakon što je SAD objavio povjerljivi obavještajni izvještaj u kojem stoji da je saudijski prijestolonasljednik odobrio ubistvo saudijskog novinara.

Khashoggi, koji je bio kolumnist Washington Posta i kritičar politike Bin Salmana, ubijen je saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. od strane saudijskog tima za ubistva, što je izazvalo globalne osude i narušilo Bin Salmanov ugled u svijetu.

U tužbi se traži istraga tužilaca po međunarodnim zakonima Njemačke, a Bin Salman se optužuje za progon Khashoggija i desetaka drugih novinara.

„Tražimo od njemačkih tužilaca da zauzmu stav“, rekao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire u saopštenju.

„Niko ne bi trebao biti iznad međunarodnog zakona, naročito kada su u pitanju zločini protiv čovječnosti“, dodao je.

Predati podaci o 34 zatvorena novinara

Nakon objave američkog izvještaja, Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz navela je da Bin Salman treba biti kažnjen „bez odlaganja“.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odlučila je da Bin Salmanu ne uvede sankcije.

Saudijski zvaničnici su odbacili izvještaj, te navode da je Khashoggi ubijen u „odmetničkoj operaciji“, te da Bin Salman nije bio uključen.

No, RSF tvrdi da ima dokaz o „državnoj politici napada i ušutkivanja novinara“, koji je proslijeđen Saveznom sudu pravde u njemačkom gradu Karlsruheu.

U njemu se nalaze podaci o 34 novinara koji su zatvoreni u Saudijskoj Arabiji, uključujući blogera Raifa Badawija, koji je iza rešetaka od 2012., nakon što je optužen za „vrijeđanje islama“.

U njemački zakon je 2002. godine uključen princip univerzalne jurisdikcije, kojim se omogućava da se važni slučajevi poput genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, vode na nacionalnim sudovima ukoliko međunarodni sudovi nisu opcija.

Po tom principu u Njemačkoj je u toku suđenje sirijskim obavještajcima.

Izvor: Agencije