Njemački naučnici našli rješenje u slučaju tromboze

Šest slučajeva tromboze u Nemačkoj nakon vakcinacije AstraZenecom proučeni su na Univerzitetskoj bolnici Greifswald.

Rješenje je aktivni sastojak s trenutnim dejstvom, koji pomaže protiv tromboze (EPA)

Njemački naučnici utvrdili su zašto se u nekim rijetkim slučajevima nakon vakcinisanja AstraZenecom javlja tromboza.

Naučnici tvrde da za to postoji i rješenje – aktivni sastojak s trenutnim dejstvom, koji pomaže protiv tromboze, prenosi Tanjug, pozivajući se na Deutshe Welle.

Šest slučajeva tromboze u Njemačkoj nakon vakcinacije AstraZenecom proučeni su na Univerzitetskoj bolnici Greifswald.

Švedska će ‘sačekati’ nekoliko dana

Njemački mediji ocjenjuju da se došlo do revolucionarnog otkrića da vakcina, u veoma rijetkim slučajevima, “aktivira” trombocite u krvi na sličan način kao kada oni stvaraju zaštitni sloj preko otvorene rane.

Takvu reakciju nije teško spriječiti, tako da se savjetuje da se rizičnim grupama, uz vakcinu, daje i odgovarajući preparat, aktivni sastojak s trenutnim dejstvom, “koji pomaže protiv tromboze“.

Preparat je moguće davati samo nakon pojave tromboze, a ne istovremeno s primjenom vakcine.

Odmah po objavljivanju preporuke Evropske agencije za lijekove (EMA), 15 zemalja Evropske unije koje su privremeno obustavile vakcinaciju preparatom AstraZeneca najavilo je da će nastaviti vakcinaciju tom vakcinom.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je da se vakcinacija nastavlja već od petka, a isto je odlučila i Italija.

Španija namjerava nastaviti korištenje AstraZenece od početka sljedeće sedmice, a za sada je jedino Švedska objavila da će “dobro proučiti” nalaz EMA-e i da će odluku donijeti za nekoliko dana.

Norveški naučnici: Vakcina izaziva snažan imunosni odgovor

Norveški naučnici u međuvremenu su objavili da su također pronašli znakove snažnog imunosnog odgovora u pacijenata pošto su primili vakcinu AstraZenece i nakon toga razvili krvne ugruške.

“Vjerujemo da je ovo važno iznijeti”, rekao je Pal Andre Holme iz Univerzitetske bolnice u Oslu koji vjeruje da su pronašli razumno objašnjenje.

Holme je istaknuo da su pacijenti razvili komplikacije u razdoblju od tri do deset dana nakon cijepljenja.

“Ne vidim drugo objašnjenje”, rekao je Holme i sugerirao da su pacijenti razvili snažan imunosni odgovor koji je izazvao stvaranje antitijela, a ona su aktivirala trombocite, malene stanične fragmente koji mogu stvoriti ugruške i zaustaviti ili spriječiti krvarenje, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Izvor: Agencije