Norveška: Troje medicinara nakon vakcine AstraZeneca u bolnici

Troje zdravstvenih radnika nakon cjepiva AstraZenece u bolnici zbog ugrušaka, saopćile su u subotu norveške zdravstvene vlasti.

Evropski regulator za lijekove EMA istražit će incidente nastali nakon aplikacije vakcine (EPA)

Troje zdravstvenih djelatnika u Norveškoj koji su nedavno primili AstraZenecinu vakcinu protiv COVID-a 19 liječe se u bolnici zbog krvnih ugrušaka, saopćile su u subotu norveške zdravstvene vlasti.

Norveška je u četvrtak zaustavila primjenu te vakcine, nakon sličnog poteza Danske. Island je kasnije slijedio njihov primjer.

“Ne znamo jesu li slučajevi povezani s vakcinom”, rekao je Sigurd Hortemo iz Norveške agencije za lijekove, na konferenciji za novinare koju su održali zajedno s Norveškim institutom za javno zdravstvo, objavio je Reuters a prenijela Hina.

Sve tri osobe mlađe su od 50 godina.

Evropski regulator za lijekove EMA istražit će tri incidenta, dodao je.

Prije koraka koji su učinile Danska i Norveška, Austrija je također zaustavila upotrebu vakcina iz pošiljke AstraZenece, dok istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaj plućne embolije.

EMA je ipak u četvrtak rekla da su koristi od vakcine veće od rizika i da bi se vakcina mogla i dalje primjenjivati.

Pozivajući se na izvještaj Povjerenstva pri Evropskoj agenciji za lijekove, iz Hrvatskog zavoda javnog zdravstva također su u subotu saopćili kako nema veze između poremećaja zgrušavanja i vakcina AstraZeneca, te da se vakcina treba nastaviti primjenjivati.

AstraZenecina opskrba EU vakcinama ovisi o odobrenju tvornice

U međuvremenu je objavljeno da je novi cilj AstraZenece da do kraja marta opskrbi Evropsku uniju s 30 miliona doza sve vakcine protiv COVID-a 19 ovisi o regulatorima koji odobravaju opskrbu iz tvornice u Nizozemskoj, prema internom dokumentu na koji se poziva Reuters u subotu.

Iz englesko-švedskog farmaceutskog diva izjavili su u petak da će pokušati isporučiti 30 miliona doza vakcina protiv COVID-a 19 EU do kraja marta, što je manje od ugovorne obaveze od 90 miliona i obećanja od prošlog mjeseca da će isporučiti 40 miliona doza.

Novi cilj, koji su potvrdili ranije za Reuters, nije siguran jer ovisi o tome hoće li tvornica vakcina u Leidenu koju vodi proizvođač Halix dobiti regulatorno odobrenje, stoji u internom dokumentu od 10. marta.

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je u subotu da je izvršni direktor EU-a u pregovorima s kompanijom, kako bi bio siguran da je učinila sve što je u njenoj moći da ispuni svoje obveze.

Čelnici EU našli su se na udaru kritika zbog uvođenja vakcina daleko sporijim tempom od susjedne Britanije, zbog dužeg postupka odobravanja i nabavke, kao i opetovanih kašnjenja u isporukama iz AstraZenece i drugih proizvođača lijekova.

Tvornica Halix u Leidenu jedna je od četiri koje proizvode vakcine protiv COVID-a 19 za EU u ugovoru o opskrbi AstraZenece s Briselom, potpisanom u avgustu.

Međutim, samo je jedna u Belgiji do sada korištena za opskrbu bloka, rekli su dužnosnici EU-a, napominjući da dvije tvornice u Britaniji nisu izvozile vakcine u EU.

Izvor: Agencije