Merkel: Važno je da Turska i Grčka nastave dijalog

Dvije susjedne zemlje spore se oko nekoliko pitanja, uključujući obim njihovih kontinentalnih granica, preleta u Egejskom moru i etnički podijeljenog Kipra.

Angela Merkel: Važno je istrajati u započetom dijalogu Grčke i Turske (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u ponedjeljak pozdravila nedavna pozitivna dešavanja vezna za spor Grčke i Turske te pozvala dvije strane da istraju u dijalogu.

“Kancelarka je u razgovoru [putem videokonferencije] s turskim predsjednikom [Recepom Tayyipom] Erdoganom pozdravila najnovije pozitivne signale i nedavni sastanak dvije strane i istakla da je važno istrajati u započetom dijalogu Grčke i Turske”, saopćila je njemačka vlada, prenosi Tanjug.

Grčka i Turska spore se oko nekoliko desetljeća starih pitanja, uključujući obim njihovih kontinentalnih granica, preleta u Egejskom moru i etnički podijeljenog Kipra.

Uskoro novi sastanak

Od 2002. do 2016. godine održano je desetak rundi razgovora dvije strane, javlja Reuters.

Nakon četvorogodišnje pauze, koja je dodatno produžena sporom oko nalazišta plina u Sredozemlju i pitanjem granica u Istočnom Mediteranu prošle godine, Grčka i Turska su nastavile razgovore 25. januara.

Posljednji sastanak u Istanbulu, 61. runda, završen je nakon nekoliko sati, ali su obje strane rekle da su se dogovorile da se ponovo sastanu u Atini krajem februara ili početkom marta.

Izvor: Agencije