Njemačka prijavila NATO-u rekordni vojni proračun za 2021.

Predstavnici Bundeswehra traže povećanje budžeta zbog porasta vojne opasnosti od Rusije i Kine, posebno na području kibernetike.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je 2018. zaprijetio izlaskom SAD-a iz Saveza ako članice ne povećaju izdatke za NATO do dva posto BDP-a (Reuters)

Njemačka je NATO-u prijavila rekordni vojni budžet od 53 milijarde eura za 2021, objavili su njemački mediji u nedjelju, prenosi Hina.

To je 3,2 posto više nego 2020. kada je budžet za vojsku iznosio 51,4 milijarde eura, objavila je novinska agencija dpa.

U sjedištu NATO-a u Briselu nadaju se da će povećanje budžeta zemalja poput Njemačke ublažiti transatlantski spor oko visine izdvajanja za zajedničku odbranu.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nedavno izjavio kako i od novog američkog predsjednika očekuje pritisak po tom pitanju.

“Svi američki predsjednici posljednjih desetljeća su se zalagali za veće vojne budžete evropskih NATO partnera“, rekao je Stoltenberg u razgovoru za dpa.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je 2018. zaprijetio izlaskom SAD-a iz Saveza ako članice ne povećaju izdatke za NATO do dva posto BDP-a.

Prošle godine Njemačka je izdvajala 1,57 posto BDP-a što je porast u usporedbi s 2019. kada je iznosio 1,36 posto. No ovaj porast je povezan s ekonomskim padom uzrokovanim koronakrizom.

Hronični nedostatak novca

Magazin Spiegel Online donosi u nedjelju izvještaj po kojem Bundeswehr zbog hroničnog nedostatka novca trenutno “nije u stanju ostvariti planirane ciljeve NATO-a glede naoružavanja“.

Ministarstvo odbrane strahuje da će zbog smanjenja budžeta kao posljedica koronakrize vojne snage ostati bez potrebnih sredstava, navodi časopis.

Predstavnici Bundeswehra traže povećanje budžeta zbog porasta vojne opasnosti od Rusije i Kine, posebno na području kibernetike.

Izvor: Agencije