UN pokrenuo kandidaturu za izbor novog Generalnog sekretara

Honduras se u pismu članovima UN-a založio da bude i kandidatkinja za mjesto Generalnog sekretara pošto da sada ni jedna žena nije obavljala ovu funkciju.

Agencija navodi da je aktuelni generalni sekretar Antonio Guterres, kome mandat ističe 31. decembra, najavio prošlog mjeseca da će se ponovo kandidovati (EPA)

Ujedinjeni narodi pokrenuli su proces izbora sljedećeg Generalnog sekretara za period od 2022. do 2026. godine i zatražile od 193 države članice UN-a da predlože svoje kandidate za ovu visoku funkciju.

Proces je zvanično započeo zajedničkim pismom svim zemljama članicama da predlože kandidate, koje su potpisali predsjednik Generalne skupštine Volkan Bozkir i britanska ambasadorica u UN-u Barbara Woodward, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti, u kojem su poručili da je funkcija Generalnog sekretara veoma važna i da se od budućih kandidata zahtjevaju najviši standardi efikasnosti, kompetentnosti i integriteta i čvrsta posvećenost ciljevima i principima Povelje UN-a, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Agencija navodi da je aktuelni generalni sekretar Antonio Guterres, kome mandat ističe 31. decembra, najavio prošlog mjeseca da će se ponovo kandidovati, a već ima veliku podršku u Generalnoj skupštini i među stalnim članicama Vijeća sigurnosti za ponovni izbor.

Način izbora šefa UN-a

Honduras se u pismu članovima UN-a založio da bude i kandidatkinja za mjesto Generalnog sekretara pošto da sada ni jedna žena nije obavljala ovu funkciju.

„Pozivam vas i države koje predstavljate da iskreno razmotrite svoje obaveze prema UN-u i predstavite kandidatkinje, poštujući najviše standarde efikasnosti, kompetentnosti i integriteta“, navela je ambasadorica Hondurasa u UN-u Mary Elizabeth Flores Flake.

Rezolucija Generalne skupštine UN-a iz 2015. godine, promijenila je način izbora Generalnog sekretara u otvoreniji i transparentniji proces u kome države članice mogu pored uvida u osnovne informacije o kandidatima i da se sastanu i ispitaju ih na otvorenim sjednicama.

Generalna skupština bira Generalnog sekretara na preporuku Vijeća sigurnosti koje broji 15 članova i gdje pet stalnih članica, SAD, Rusija, Kina, Britanija i Francuska, imaju pravo veta, pa je njihova podrška presudna, a britanski premijer Boris Johnson već je najavio podršku Guterresu za drugi mandat, navodi agencija.

Izvor: Agencije