FAO: Cijene hrane na sedmogodišnjem maksimumu

Najviše su poskupjeli žitarice, biljna ulja i šećer, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.

Cijene kukuruza su sada za čak 42,3 posto iznad nivoa iz januara 2020.. godine (EPA)
Cijene kukuruza su sada za čak 42,3 posto iznad nivoa iz januara 2020.. godine (EPA)

Svjetske cijene hrane nastavile su rast u januaru, osmi uzastopni mjesec, pri čemu su najviše poskupjele žitarice, biljna ulja i šećer, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Indeks cijena hrane, koji izračunava FAO prateći mjesečne promjene cijena u korpe prehrambenih proizvoda, koju čine žitarice, biljna ulja, šećer, mliječni proizvodi i meso, iznosio je u januaru 2021. godine u prosjeku 113,3 poena, što je skok od 4,3 posto u odnosu na decembar i najviši nivo od jula 2014. godine, prenosi Tanjug.

U januaru su snažno porasle cijene žitarica, za 7,1 posto na mjesečnom nivou, predvođene poskupljenjem kukuruza na međunardnim tržištima za 11,2 procenta, navodi se u izvještaju objavljenom na web stranici FAO-a.

Visoke cijene riže

Cijene kukuruza su sada za čak 42,3 posto iznad nivoa iz januara 2020. godine, što je odraz sve deficitarnije globalne ponude uslijed velikih kineskih kupovina i manje proizvodnje i zaliha u SAD-u nego što se predviđalo, kao i privremene obustave registracija u Argentini za izvoz kukuruza.

Cijene pšenice su ojačale za 6,8 posto, uslijed velike globalne tražnje i očekivanog smanjenja prodaje iz Rusije, kada se u martu udvostruči izvozna carina na pšenicu.

Visoke cijene riže je poduprla jaka tražnja azijskih i afričkih kupaca, dodaje FAO.

Kad je riječ o biljnim uljima, cijene su u januaru povećane za 5,8 procenata u odnosu na prethodni mjesec i nalaze se na najvišem nivou od maja 2012. godine.

Tome je doprinio transportni sektor, koji je uzeo u obzir nižu proizvodnju palminog ulja u Indoneziji i Maleziji od očekivane, zbog obilnih kiša i hroničnog manjka migrantske radne snage, ali i nastavak štrajkova u Argentini, zbog kojih je smanjena raspoloživost sojinog ulja za izvoz.

Najviše poskupio šećer

Najveći rast cijene u korpi prehrambenih proizvoda bilježi šećer, za 8,1 procenat u odnosu na decembar, jer je ogromna globalna tražnja za uvozom podgrijala strah od potencijalog manjka ponude zbog pogoršanih izgleda roda u Evropskoj uniji, Ruskoj Federaciji i Tajlandu, kao i zbog suše u Južnoj Americi.

Rast cijena sirove nafte i jačanje brazilske valute, reala, također su dali podršku rastu cijena šećera.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda je zabilježio mjesečni rast u januaru od 1,6 procenata, podstaknut snažnim kupovinama Kine uoči predstojećih praznika Lunarne nove godine i uslijed sezonskog pada zaliha za izvoz na Novom Zelandu.

Cijene mesa su napredovale za 1,0 posto u odnosu na decembar, pod uticajem ubrzanog globalnog uvoza živinskog mesa, naročito u Brazilu, uslijed izbijanja ptičje gripe, koja je ograničila proizvodnju i izvoz iz nekoliko evropskih zemalja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO