Zamrznut Trumpov plan povlačenja američkih vojnika iz Evrope

Svi planovi Trumpove administracije o povlačenju američkih vojnika iz Njemačke do daljnjeg zamrznuti, dok novi šef Pentagona Lloyd Austin ne prouči planirane mjere.

Wolters je da je dosadašnje planiranje tokom Trumpovog mandata bilo do te mjere netransparentno, da je teško rekonstruirati korake ili procijeniti dosadašnji progres (EPA)

Šef Evropske komande američke vojske, general Tod Wolters izjavio je da su svi planovi administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih vojnika iz Njemačke do daljnjeg zamrznuti, dok novi šef Pentagona Lloyd Austin ne prouči planirane mjere.

Wolters je rekao “da je planiranje, koje se bilo u funkciji prethodne inicijative, stavljeno na led”, prenijela je Beta portal EURACTIV.com.

“Tako će sekretar za odbranu i (nova) vlada moći podrobno da prouče sve što je sprovedeno do trenutka kada je Austin preuzeo dužnost”, rekao je američki general na telefonskom brifingu za novinare.

Lloyd Austin imenovan je 22. januara za sekretara za odbranu u administraciji predsjednika Joea Bidena, koji je kritizirao odnos svog prethodnika Trumpa prema evropskim saveznicima i obećao da će okrenuti novu stranicu u transatlantskim odnosima.

Trump je u junu prošle godine najavio da će broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj smanjiti za jednu trećinu, na oko 25.000, optuživši Berlin da ne ispunjava svoju obavezu da za odbranu i NATO izdvaja najmanje dva posto BDP-a i da se ponaša nekorektno prema SAD-u u trgovinskim odnosima.

Iznenađenje i negodovanje

Najava Washingtona iznenadila je evropske članice NATO-a, a Vojni stručnjaci upozorili su da će povlačenje ugroziti borbenu gotovost snaga zapadne alijanse u Evropi. Planovi su naišli u SAD-u na negodovanje među demokratama, ali i među Trumpovim republikacima.

Kongres je u januaru, uprkos Trumpovom vetu, usvojio akt kojim se zabranjuje smanjenje broja američkih vojnika u Njemačkoj na manje od 34.000, sve dok poslanici ne vide detaljno obrazloženje i analizu kako će se to odraziti na odbrambene sposobnosti Evrope.

General Wolters precizirao je da su zaustavljeni i svi ostali koraci koje je inicirala Trumpova administracija, a među kojima je bilo i planirano preseljenje Evropske komande (EUCOM) i Afričke komande (AFRICOM) iz Štutgarta u belgijski Mons, gdje se nalazi i evropsko sjedište NATO-a.

Prvi čovjek Evropske komande napomenuo je da je dosadašnje planiranje tokom Trumpovog mandata bilo do te mjere netransparentno, da je teško rekonstruirati korake ili procijeniti dosadašnji progres.

Wolters je na brifingu naglasio i da raste zabrinutost SAD-a i zapadnih saveznika zbog sve intenzivnije saradnje Rusije i Kine.

On je rekao da ta rastuća saradnja “sve više ukazuje na nastanak jedne interesne zajednice”, i da bi to partnerstvo moglo da bude “na štetu Evrope i nekih susjednih država”.  “Veoma smo oprezni kada je u pitanju ta saradnja”, rekao je američki general.

Izvor: Agencije