Biden signalizirao da će se fokusirati na diplomatiju

Američki predsjednik Joe Biden održao je u State Departmentu govor o vanjskopolitičkim ciljevima svoje administracije.

"Amerika se vratila. Diplomatija se vratila", rekao je Biden (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden održao je govor o vanjskopolitičkim ciljevima svoje administracije, naglasivši da će zaustaviti povlačenje snaga SAD-a stacioniranih u Njemačkoj, okončati podršku vojnoj kampanji Saudijske Arabije u Jemenu i učiniti prava LGBTQ zajednice fokusom svoje diplomatije.

U prvoj posjeti State Departmentu u svojstvu predsjednika, Biden je pozvao na povratak “našoj globalnoj moći”.

Najprije je pozdravio osoblje Ministarstva, a potom rekao kako je šef ovog Departmenta Antony Blinken u veoma teškom razdoblju preuzeo svoju dužnost, ali kako će svi u ovoj administraciji svojim predanim radom prebroditi ovaj period.

“Amerika se vratila. Diplomatija se vratila”, rekao je Biden zvaničnicima i diplomatama State Departmenta od kojih su mnogi bili obeshrabreni politikama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, piše AP.

“Vi ste centar svega što namjeravam da uradim. Vi ste u srcu toga. Ponovo ćemo izgraditi naša savezništva”, kazao je.

Biden je, aludirajući na mandat svog prethodnika Donalda Trumpa, poručio kako je “završena era u kojoj je SAD savijao vrat na agresivne aktivnosti Rusije”, prenosi Anadolija.

Istakao je da su svjesni ruskih pokušaja intervenisanja na američkim izborima sa cyber napadima i izazovima vezanim za sigurnost, Biden je izjavio da bi ruski opozicionar Aleksej Navalni trebao biti pušten odmah i bezuvjetno.

Američke snage u Njemačkoj

Naveo je kako Pentagon razmatra američku globalnu vojnu prisutnost, te potvrdio da je obustavljen proces povlačenja američkih trupa iz Njemačke.

Trump je prošle godine, uprkos protivljenju Kongresa, najavio plan povlačenja 9.500 američkih vojnika iz Njemačke u kojoj se nalaze ključni vojni objekti SAD-a kao što je zračna baza Ramstein i sjedišta američe Evropske komande i Afričke komande.

Trump je najavio povlačenje nakon što je više puta optužio Njemačku da ne daje dovoljno sredstava za svoju odbranu, nazvavši svog NATO saveznika “delikventom” jer, kako je rekao, ne troši dva posto svog BDP-a na odbranu.

Obustava podrške Rijadu

Ono što je Biden također potvrdio, a što je ranije objavljeno, jeste da je SAD obustavio vojnu podršku Saudijskoj Arabiji u Jemenu.

Ističući da će SAD intenzivirati svoje diplomatske korake na globalnom nivou i usmjeriti se na diplomatiju rješavanja problema, Biden je rekao da vjeruje Antonyju Blinkenu i njegovom timu.

Američki mediji su Bidenovu prvu posjetu State Departmentu prokomentairsali kao znak da će, u odnosu na Trumpa, koji je u svojoj prvoj posjeti boravio u Pentagonu, nova administracija “dati veću važnost diplomatiji”.

Posjeta State Departmentu dešava se nakon što je Biden u srijedu pokrenuo proceduru produženja jedinog preostalog ugovora kojim se ograničavaju ruske i američke zalihe nuklearnog oružja, samo dva dana prije nego što je on istekao.

Izvor: Agencije