TikTok zabranio pristup djeci ispod 13 godina

Kineska platforma će koristiti vještačku inteligenciju da potvrdi godište korisnika, nakon nedavne smrti desetogodišnje djevojčice iz Palerma.

Nadzorno tijelo Italije će procijeniti efikasnost mjera koje je objavio TikTok (EPA)

Kineska platforma za postavljanje videosnimaka je u srijedu blokirala pristup djeci ispod 13 godina na aplikaciji TikTok i koristit će vještačku inteligenciju da potvrdi godište korisnika, nakon nedavne smrti desetogodišnje djevojčice iz Palerma, koja je izvršila samoubistvo vješanjem u “Blackout (onesvješćivanje) izazovu”.

Nadzorno tijelo Italije će procijeniti efikasnost mjera koje je objavio TikTok, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju ANSA.

Nakon smrti djevojčice 21. januara, uslijedio je slučaj žene (48) iz Sirakuze na Siciliji, koja je ispitana zbog navodnog podstrekivanja na samoubistvo postavljanjem videosnimka na TikToku, na kojem se vide muškarac i žena kako obmotavaju ljepljivu traku oko usta i nosa, u još jednom “Blackout izazovu”.

Lomljenje ruke kao ‘izazov’

Istražitelji su, u međuvremenu, proširili istragu povodom smrti djevojčice iz Palerma, postavljajući pitanja Facebooku i Instagramu kako je bilo moguće da otvori naloge na njihovim platformama.

Facebook je poručio da će potpuno sarađivati s istražiteljima, a što se tiče utjecajne TikTokerke iz Sirakuze, policija je otkrila da je postavila još snimaka, uz pomoć kojih je došla do 730.000 pratilaca raznih uzrasta.

Oni prate oko 20 opasnih izazova, uključujući udisanje kreme kroz nos, zatvaranje očiju kliještima i inscenirano lomljenje ruke loncem za kuhanje.

Sve izazove je izvela žena iz Sirakuze, a svi njeni videosnimci su uklonjeni.

Izvor: Agencije