U njemačkoj vojsci porast desnog esktremizma

U mnogim slučajevima nakon disciplinskog postupka slijedio je otpust iz redovitog sastava njemačkih oružanih snaga.

U 2020. zabilježeno 211 incidenata s radikalno desnom pozadinom kod njemačkih vojnika (EPA)

Među pripadnima njemačkih vojnih snaga u 2020. godini zabilježen je znatan porast incidenata s politički ekstremno desnom pozadinom, proizlazi iz godišnjeg vladinog izvještaja o stanju Bundeswehra predstavljenog u utorak u Berlinu.

“Pokazalo se da kad je u pitanju desničarski ekstremizam još postoji potreba za djelovanjem“, rekla je povjerenica njemačke vlade za Bundeswehr Eva Hoegl prilikom predstavljanja izvještaja, prenosi Hina.

U 2020. godini zabilježeno je 211 incidenata s radikalno desnom pozadinom.

Pritom se radi o slučajevima gdje su pripadnici Bundeswehra preko raznih chat-grupa širili ekstremističke sadržaje ili javno isticali simbole poput takozvanog Hitlerovog pozdrava.

U 2019. zabilježeno 178 incidenata

U mnogim slučajevima nakon disciplinskog postupka slijedio je otpust iz redovitog sastava njemačkih oružanih snaga.

Povjerenica Hoegel je kritizirala preduge procese koji se u slučaju prijave za desničarski ekstremizam vode pred vojnim disciplinskim sudovima.

Hoegel je najavila pojačane preventivne mjere.

“Političko obrazovanje mora postati sastavni dio radne svakodnevice pripadnika Bundeswehra kako bi se spriječilo širenje ekstremizma“, rekla je.

Izrazila je i zabrinutost zbog prošlogodišnjeg skandala među pripadnicima specijalnih jedinica (KSK).

Zapovjednik ovih jedinica je vojnicima koji su nedopušteno prisvajali municiju koja je ostajalo nakon vježbi dopustio da nekažnjeno i bez disciplinskog postupka vrate municiju u kasarne.

Taj postupak ugrozio je povratak povjerenja u reformski proces, koji je počeo pošto su i među pripadnicima elitnih jedinica zabilježeni incidenti s ekstremno desnom pozadinom, zaključila je Hoegel.

Izvor: Agencije