Indija: Počelo bušenje prema zatrpanom tunelu s radnicima

Indijske službe su počele bušiti prema zatrpanom tunelu u pokušaju spašavanja više od 35 radnika zatočenih nakon odrona i poplave.

Vjeruje se kako je većina žrtava nestala u odronu koji je rušio sve pred sobom, pa je operacija spašavanja usredotočena na 2,5 kilometara dug tunel pod hidroelektranom u kojem je gotovo 35 radnika (EPA)

Indijske službe u četvrtak su počele bušiti prema zatrpanom tunelu u pokušaju da spase više od 35 radnika zatočenih nakon odrona i poplave u regiji pod Himalajom.

Nakon katastrofalnog odrona u nedjelju u saveznoj državi Uttarakhand traga se za još 171 osobom, većinom radnika na gradilištu hidroelektrane i uništenoj brani Rishiganga.

Zasad su pronađena tijela 33 ljudi, objavio je šef policije Uttarakhanda, prenosi Hina.

Vjeruje se kako je većina žrtava nestala u odronu koji je rušio sve pred sobom, pa je operacija spašavanja usredotočena na 2,5 kilometara dug tunel pod hidroelektranom u kojem je gotovo 35 radnika.

Zbog ogromne količine tla i vode indijska vojska u četiri dana od katastrofe sporo napreduje prema tunelu.

Potraga za preživjelim

Uklonjeno je više od 100 metara blata, kamenja i drugog nanosa, a spasitelji su u četvrtak počeli bušiti prema tunelu i tražiti znakove života u manjim tunelima i prostorijama povezanih s glavnim tunelom.

Na mjesto događaja i dalje stižu porodice zatočenih, no peti dan od katastrofe sve više rastu frustracije zbog sporog napretka.

“Ne govore nam sve”, rekao je Praveen Saini, čiji je nećak zatočen u tunelu, za agenciju Reuters.

Lokalni dužnosnik za vanredne situacije Piyoosh Rautela u srijedu je rekao kako se “s prolaskom vremena smanjuju šanse da će pronaći radnike”, no i da se “čuda mogu dogoditi”.

Glasnogovornik granične policije Vivek Pandey za novine Times of India isti je dan rekao kako ga najviše brine pothlađivanje “koje može biti fatalno u ovakvim uvjetima”.

Dio naučnika danas vjeruje kako je odron i poplavu uzrokovala lavina, a ne pucanje ledenjaka druge najveće indijske planine Nande Devi.

Izvor: Agencije