Biden zabrinut zbog postupaka Kine, Xi kaže da bi sukobljavanje bilo katastrofa

Telefonski razgovor Xija i Bidena bio je prvi direktni kontakt dvojice čelnika otkad je Biden pobijedio na izborima u novembru.

Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati vezano uz Tajvan, Hong Kong i Xinjiang (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru s kineskim čelnikom zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i Hong Konga, a Xi Jinping ga je upozorio da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje.

Ovaj telefonski razgovor bio je prvi direktni kontakt dvojice čelnika otkad je Biden pobijedio na izborima u novembru i preuzeo dužnost prošli mjesec, saopćila je Bijela kuća. Posljednji put je Xi Jinping razgovarao s američkim predsjednikom u martu, kada je na dužnosti još bio Donald Trump.

Otad su odnosi između SAD-a i Kine pali na najgori nivo posljednjih decenija.

Biden je rekao Xiju da je prioritet SAD-a očuvanje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije i istaknuo da je zabrinut zbog kineske represije u Hong Kongu, kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i sve asertivnije politike prema Tajvanu, saopćila je Bijela kuća.

Suverenitet Kine

Xi je upozorio američkog predsjednika da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje i rekao mu da dvije strane trebaju ponovno upostaviti sredstva za izbjegavanje nesporazuma i krivih procjena.

Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati vezano uz Tajvan, Hong Kong i Xinjiang jer je tu riječ o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine, izvijestila je kineska televizija u četvrtak.

Biden i Xi također su razmijenili mišljenja o suzbijanju pandemije COVID-a 19, kao i o zajedničkim izazovima klimatskih promjena i sprečavanju širenja oružja.

Izvor: Agencije