Merkel: Vakcina će do kraja ljeta biti ponuđena svima

Tempo je u nekim trenucima bio sporiji, ali mislim da su za to postojali dobri razlozi, rekla je njemačka kancelarka.

Na kraju trećeg kvartala krajem ljeta osigurat će se zalihe cjepiva (EPA)

Uprkos mnoštvu kritika na spori početak kampanje cijepljenja u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel uvjerena je u prognozu da će se svima ponuditi cjepivo do kraja ljeta.

S obzirom na trenutne obaveze proizvođača to je moguće ispoštovati, rekla je Merkel u ponedjeljak u Berlinu nakon samita o cijepljenju, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Na kraju trećeg kvartala krajem ljeta osigurat će se zalihe cjepiva.

To će se ostvariti čak i ako se osiguraju doze samo od dosad odobrenih cjepiva BioNTecha/Pfizera, Moderne i AstraZenece i do tada ne odobri nijedno drugo cjepivo.

Čak i u tom slučaju ponudit će se cijepljenje za 73 milijuna odraslih u ovoj zemlji.

Izgradnja povjerenja javnosti

Cjepiva nisu namijenjena za djecu.

BioNTech planira proizvesti dvije milijarde doza cjepiva u 2021. godini umjesto prvobitno očekivane proizvodnje 1,3 milijardi doza.

Odluku o traženju redovnog, a ne hitnog odobrenja za cjepiva opravdala je izgradnjom povjerenja javnosti za odluku o pridržavanju propisanog intervala između davanja cjepiva, prenosi Reuters.

„Tempo je u nekim trenucima bio sporiji, ali mislim da su za to postojali dobri razlozi“, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka s državnim čelnicima i predstavnicima farmaceutskih kompanija i Evropske komisije.

Izvor: Agencije