Ruska plaćenička grupa Wagner poslala 500 vojnika u Mali

Zapadne zemlje, u zajedničkoj pisanoj izjavi, reagirale su na raspoređivanje trupa grupe Wagner u Maliju.

Strahuje se da bi raspoređivanje vojnika u Maliju moglo pogoršati sigurnosnu situaciju u zapadnoj Africi i dovesti do kršenja ljudskih prava (AFP)

Ruska plaćenička grupa Wagner poslala je 500 svojih vojnika u Mali, prenosi agencija Anadolija.

Vojnici ruske plaćeničke grupe Wagner stigli su u Bamako, glavni grad Malija, objavili su nacionalni mediji. Vlasti Malija do sada se još nisu oglasile o tom pitanju.

Zapadne zemlje, u zajedničkoj pisanoj izjavi koju su potom dale, reagirale su na raspoređivanje trupa grupe Wagner u Maliju.

U saopćenju je navedeno da bi raspoređivanje vojnika u Maliju moglo pogoršati sigurnosnu situaciju u zapadnoj Africi i dovesti do kršenja ljudskih prava.

Raspoređivanje plaćenika

“Kao međunarodni partneri predani pružanju podrške Maliju i njegovom narodu u naporima za postizanje održivog mira i stabilnosti i borbu protiv terorizma, oštro osuđujemo raspoređivanje plaćenika na tlu Malija”, istaknuto je u saopćenju.

Vjeruje se da su ruski plaćenici djelovali ili djeluju u Libiji, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu, Mozambiku, Gvineji, Gvineji Bisau, Madagaskaru, Zimbabveu i Angoli.

Wagnerovi plaćenici u zemljama u kojima se nalaze obučavaju lokalne vojske, štite ključne osobe, bore se protiv pobunjeničkih ili terorističkih grupa i osiguravaju rudnike zlata, dijamanata i urana na žarištima.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada