New York Times: Amerikanci u napadima bespilotnm letjelicama ubili hiljade civila

Napadi dronovima u Iraku, Afganistanu i Siriji obilježeni su ‘duboko pogrešnim obavještajnim podacima’, objavio je američki list na osnovu povjerljivih dokumenta Pentagona.

Pogrešni ili manjkavi obavještajni podaci često su pridonijeli smrtonosnim pogreškama (EPA)

Američki napadi bespilotnim letjelicama na Irak, Afganistan i Siriju obilježeni su “duboko pogrešnim obavještajnim podacima” i rezultirali su hiljadama civilnih žrtava, objavio je New York Times.

Ugledni američki list svoju analizu zasniva na povjerljivim dokumentima Pentagona o više od 1.300 napada s civilnim žrtvama i potpuno potkopava tvrdnju o “čistom ratu” preciznim bombama.

Radi se napadima bespilotnim letjelicama na oružane skupine u Afganistanu, Iraku i Siriji od 2014. godine.

Iako je nekoliko slučajeva o kojima piše Times javnosti već poznato, list navodi da je priznati broj civilnih žrtava američkih zračnih napada “drastično premalen”.

Naglašava da ni za jedan napad s civilnim žrtvama nije provedena nikakva “disciplinska akcija”.

Times, na primjer, piše o napadu na tri navodne oružane grupe u sjevernoj Siriji. Prvi izvještaji govorili su o 85 ubijenih boraca. U stvarnosti, poginulo je 120 seljaka.

Pogrešni obavještajni podaci

Drugi je primjer napad na Ramadi u novembru 2015. godine pošto su obavještajci javili o “muškarcu koji vuče težak predmet” prema položajima Islamske države Irak i Levant. “Težak objekt” pokazalo se, bilo je dijete. Koje je ubijeno u napadu.

Pogrešni ili manjkavi obavještajni podaci često su pridonijeli smrtonosnim pogreškama, piše NYT.

Nedavno je američka vojska morala povući tvrdnju da su u vozilu koje su u augustu uništile dronom u Kabulu bile bombe. Radilo se o desetero članova jedne porodice, uključujući djecu.

Zatražen za komentar, kapetan Bill Urban, glasnogovornik centralnog američke komande, kazao je da se pogreške događaju i s najboljom tehnologijom na svijetu. “Bilo da se radi o nepotpunim informacijama ili pogrešnim interpretacijama dostupnih informacija, mi učimo iz tih pogrešaka. Predano radimo da to izbjegnemo i žalimo za svakim nevinim životom”, rekao je.

Više od 50.000 zaračnih napada

Američki zračni napadi u navedenim zemljama postali su znatno učestaliji u zadnjim godinama mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame jer je javna podrška, činilo se beskonačnim američkim ratovima na kopnu rapidno padala.

Obama i Pentagon tvrdili su tada da korištenje bespilotnih letjelica predstavlja najprecizniju zračnu kampanju u historiji i da će broj civilnih žrtava biti minimalan.

U petogodišnjem razdoblju američke snage izvele su više od 50.000 zračnih napada u Afganistanu, Iraku i Siriji, ali je preciznost bila daleko od deklarirane.

U sastavljaju izvještaja novinari Timesa posjetili su više od stotinu mjesta napada s civilnim žrtvama i razgovarali s desetinama preživjelih. Dokumente su dobili od Pentagona po zakonu o pravu na informiranje iz 2017. godine.

Izvor: Agencije