SAD neće kazniti svoje vojnike za ubistvo deset civila u Kabulu

Američki vojnici koji su učestvovali u napadu dronom u Kabulu krajem augusta neće se suočiti sa bilo kakvom kaznom, rekao je visoki zvaničnik Pentagona.

Pentagon je priznao u septembru da je posljednji američki napad dronom, prije nego što su se američke trupe povukle iz Afganistana 30. augusta, bila tragična greška u kojoj su stradali civili (EPA)

Niko od američkih vojnika koji su učestvovali u napadu dronom u Kabulu, kada je krajem augusta ubijeno 10 civila, neće se suočiti sa bilo kakvom kaznom, pošto je ministar odbrane SAD Lloyd Austin odobrio preporuke dvojice glavnih komandanata, rekao je visoki zvaničnik Pentagona.

Pentagon je priznao u septembru da je posljednji američki napad dronom, prije nego što su se američke trupe povukle iz Afganistana 30. augusta, bila tragična greška u kojoj su stradali civili, među kojima je bilo sedmoro djece, nakon što je prvobitno rečeno da je bilo neophodno da se spriječi napad Islamske države Irak i Levant na vojsku, prenio je New York Times, piše Tanjug.

‘Posao komandanta’

Istraga sprovedena na visokom nivou o napadu utvrdila je da nije bilo kršenja zakona, ali nije u potpunosti oslobodila one koji su umiješani, navodeći da je to “posao komandanta”.

Austin je ostavio da konačnu riječ o eventualnom ukoru ili kazni daju dvojica visokih komandanata, generali Frank McKenzie i Richard Clark.

Oba generala su utvrdila da nema osnova za kažnjavanje vojske umiješane u ovu “epizodu”, izjavio je zvaničnik Pentagona, koji je insistirao na anonimnosti.

Izvor: Agencije