Napadač na džamije u Christchurchu razmatra žalbu na kaznu doživotnog zatvora

Napadač koji je ubio 51 osobu sada tvrdi da je njegovo priznanje krivice bilo pod prisilom jer je bio podvrgnut ‘neljudskom i ponižavajućem tretmanu’ u pritvoru.

Naoružan poluautomatskim oružjem, Tarrant je napao vjernike u džamiji Al Noor i vjerskom centru Linwood u martu 2019, prenoseći uživo ubistva na Facebooku (Reuters)

Napadač na džamije u novozelandskom gradu Christchurchu razmatra da podnese žalbu na kaznu doživotnog zatvora koja mu je presuđena zbog masovnog ubistva ljudi 2019. godine, te tvrdi da je njegovo priznanje krivice dobijeno pod prisilom, rekao je njegov advokat.

Samoproglašeni bijeli supremacista Brenton Tarrant priznao je krivicu nakon optužbi za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistava i te optužbe za terorizam u martu prošle godine.

Osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog puštanja, što je prva takva kazna na Novom Zelandu.

Tarrant se tada nije branio, ali je njegov advokat Tony Ellis rekao da 31-godišnjak, koji je državljanin Australije, sada razmatra svoju odluku o priznanju krivice.

Ellis je dodao da mu je napadač rekao da je to izvedeno pod prisilom jer je bio podvrgnut “neljudskom i ponižavajućem tretmanu” dok je bio pritvoren.

“Odlučio je da je najjednostavniji put da prođe kroz to da se izjasni krivim”, rekao je Ellis za Radio Novi Zeland.

Najoštrija kazna

Naoružan poluautomatskim oružjem, Tarrant je napao vjernike u džamiji Al Noor i vjerskom centru Linwood u martu 2019, prenoseći uživo ubistva na Facebooku. Njegove žrtve su bili muslimani, a među njima je bilo djece, žena i starijih.

Ellis je navodno savjetovao Tarrantu da se žali. Rekao je da mu je napadač dao oko 15 stranica detaljnog opisa o tome kako su se navodno loše ophodili prema njemu.

Novi Zeland nema smrtnu kaznu te je sudija Cameron Mander presudio najoštriju moguću kaznu Tarrantu za njegova “neljudska” djela.

Ellis je odbio komentirati nakon što ga je kontaktirala AFP agencija, rekavši da mu je njegov klijent naredio da priča samo sa odabranim lokalnim medijima.

Porodice žrtava se nadaju da će Tarrantov pokušaj žalbe biti spriječen.

Izvor: Agencije