Francuska ne želi britansku ministricu na sastanku o migrantskoj krizi

Francuska je povukla poziv britanskoj ministrici unutrašnjih poslova za sastanak o migrantskoj krizi nakon što je britanski premijer kritizirao način na koji Pariz upravlja stanjem na terenu.

Britanski i francuski zvaničnici međusobno su se okrivljavali nakon što se 27 migranata utopilo u kanalu La Manche u pokušaju da se dokopaju Britanije (EPA)

Francuska je britanskoj ministrici unutrašnjih poslova Priti Patel poručila da više ne vrijedi poziv na sastanak o migrantskoj krizi u La Manchu nakon što je britanski premijer Boris Johnson kritizirao način na koji Pariz upravlja stanjem na terenu, sapćila je francuska vlada.

Francusku je uvrijedilo pismo koje je u četvrtak premijer Johnson poslao predsjedniku Emmanuelu Macronu. Izvor blizak ministru unutrašnjih poslova Geraldu Darmaninu pismo je ocijenio “neprihvatljivim i suprotnim duhu naših razgovora između partnera”.

Britanski i francuski zvaničnici međusobno su se okrivljavali nakon što se 27 migranata utopilo u kanalu La Manche u pokušaju da se dokopaju Britanije, u najgoroj nesreći u kojoj su stradali migranti, koja se dogodila u kanalu između Francuske i Britanije.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da je “šokiran i zgrožen” smrću migranata te je pozvao Francusku da učini više kako bi odbila ljude od pokušaja prelaska kanala.

Međusobne optužbe

Kanal La Manche, ili Engleski kanal, kako ga zovu Britanci, jedan je od najprometnijih brodskih pravaca, a struje u njemu su jake.

“Darmanin je svojoj kolegici Patel rekao da nije više dobrodošla”, kazao je vladin glasnogovornik.

London je odgovorio da se nada da će Pariz promisliti jer se “niti jedna nacija s tim ne može nositi sama”.

I dok Johnson smatra da je krivica za pogibiju migranata na Francuskoj, Darmanin optužuje Britaniju za “loše upravljanje imigracijom”.

Francuski predsjednik Macron kazao je da Britanija treba prestati politizirati ovo pitanje za domaće potrebe, dok je njegov ministar unutrašnjih poslova Darmanin rekao kako i Britanija mora biti dio odgovora.

Ponovna kontrola britanskih granica bila je jedna od najvažnijih tačaka za pobornike Brexita uoči referenduma 2016. o britanskom članstvu u Evropskoj uniji, a priliv migranata, iako relativno nizak u apsolutnim brojkama, tačka je spora između Londona i Pariza.

Više migranata nego obično otisnulo se s francuskih obala u srijedu želeći iskoristiti uvjete mirnog mora, navode lokalni ribari, iako je voda iznimno hladna.

Izvor: Agencije