Čelnik IAEA traži veći pristup Iranu

Rafael Mariano Grossi ponovo se suočava s pregovorima s iranskim dužnosnicima jer međunarodni inspektori i dalje ne mogu pristupiti nadzornim snimcima.

Šef agencije Ujedinjenih naroda se nada da će se s iranskim dužnosnicima 'pozabaviti otvorenim pitanjima' (EPA)

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sastao se s iranskim dužnosnicima kako bi zatražio veći pristup Islamskoj Republici uoči ponovnog pokretanja diplomatskih pregovora o nuklearnom sporazumu Teherana sa svjetskim silama.

Rafael Mariano Grossi iz agencije Ujedinjenih naroda ponovo se suočava s pregovorima s iranskim dužnosnicima jer njegovi inspektori i dalje ne mogu pristupiti nadzornim snimcima i suočavaju se s većim izazovima u pokušaju praćenja brzorastućih zaliha urana u Teheranu, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Nakon jednostranog povlačenja tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa iz iranskog sporazuma, Islamska Republika sada obogaćuje male količine uranija do 60 posto čistoće, što je najviši nivo ikada i blizu nivoa oružja od 90 posto.

Iako Iran tvrdi da je njegov program miran, regionalni rival Izrael je u više navrata upozoravao da neće dopustiti Teheranu da napravi nuklearno oružje i sumnja se da je pokrenuo napade usmjerene na njegov program, u sklopu šireg regionalnog rata u sjeni koji se posljednjih godina odvija na Bliskom istoku.

Rizik šire konfrontacije

U međuvremenu je SAD pod predsjednikom Joeom Bidenom saopćio da je spreman vratiti se sporazumu, ali je upozorio da vrijeme ističe.

Sve to povećava rizik šire konfrontacije s Iranom, koji je zauzeo tvrđi korak uoči pregovora pod novim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, štićenikom vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija.

Grossi je rekao da se nada da će se s iranskim dužnosnicima “pozabaviti otvorenim pitanjima”.

“Nadam se da ću uspostaviti kooperativan kanal direktnog dijaloga kako bi IAEA mogao nastaviti bitne aktivnosti provjere u zemlji”, napisao je Grossi na Twitteru.

Izvor: Agencije