SAD neće uvoditi lockdown, stručnjaci to ne preporučuju

Savjetnici administracije Joe Bidena ne preporučuju lockdown nego oslanjanje na program vakcinisanja i liječenja, rekli su zvaničnici iz Bijele kuće.

Oko 71 posto odraslih Amerikanaca u potpunosti je vakcinisano protiv COVID-a 19, dok ih je 82 posto primilo barem jednu dozu (EPA)

SAD ne treba uvesti novi lockdown kako bi suzbio širenje COVID-a 19 te će se osloniti na druge dostupne alate, kazao je koordinator Bijele kuće za borbu protiv COVID-a 19 Jeff Zients, dok je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki istaknula da savjetnici administracije ne preporučuju lockdown.

“Ne idemo u tom smjeru. Imamo alate za ubrzanje izlaska iz ove pandemije: dostupne vakcine, booster doze, vakcinisanje djece i liječenje”, kazao je Zients novinarima u Bijeloj kući.

“Možemo suzbiti virus bez da na bilo koji način ugasimo našu ekonomiju”, dodao je.

Zients je napomenuo da je u petak američki regulator odobrio tzv. booster dozu za sve odrasle Amerikance te da je treću dozu vakcine od tada primilo tri miliona Amerikanaca, prenosi Hina.

“Nemojte odgađati, primite svoj booster kako bi imali bolju zaštitu od COVID-a 19 dok se približavamo zimi”, kazao je.

Porast broja zaraženih

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki odvojeno je novinarima rekla da zdravstveni zvaničnici trenutno ne preporučuju lockdown za suzbijanje pandemije.

Psaki je istaknula da je administracija fokusirana na to da se što više Amerikanaca vakciniše.

“Nastavit ćemo se oslanjati na savjet našeg zdravstvenog tima, a to (lockdown) nije nešto što su oni preporučili”, poručila je Psaki.

Oko 71 posto odraslih Amerikanaca u potpunosti je vakcinisano protiv COVID-a 19, dok ih je 82 posto primilo barem jednu dozu.

Trenutni sedmodnevni prosjek zaraženih korona virusom u SAD-u, zemlji sa oko 330 miliona stanovnika, je 92.800 novozaraženih dnevno, što je porast od 18 posto u odnosu na sedmicu ranije, istaknula je na konferenciji za medije direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky. Hospitalizacije su porasle za šest posto na oko 5.600 dnevno.

Izvor: Agencije