Bjeloruske vlasti ispraznile kampove na granici sa Poljskom

Bjelorusija tvrdi da su migranti koji su se sklonili u šumi dovedeni u skladište daleko od granice, glasnogovornik poljskih graničnih straža potvrdio je da su kampovi ispražnjeni.

Evropske zemlje optužuju Bjelorusiju da je namjerno stvorila krizu tako što je dovela migrante sa Bliskog istoka i tjerala ih da pokušaju ilegalno da pređu granicu Foto: Đorđe Kostić/Al Jazeera

Bjeloruske vlasti su ispraznile glavne kampove u kojima su se migranti skupljali na granici sa Poljskom.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta javila je da su migranti koji su se sklonili u šumi dovedeni u skladište u Bjelorusiji daleko od granice, prenio je Reuters.

Glasnogovornik poljskih graničnih straža potvrdio je da su kampovi ispražnjeni, piše Tanjug.

“Ovi kampovi su sada prazni, migranti su najvjerovatnije odvedeni u transportno-logistički centar koji se nalazi nedaleko od graničnog prelaza Bruzgi”, rekao je.

Foto: Đorđe Kostić/Al Jazeera

Stvorena kriza

“Nije bilo drugih ovakvih kampova… ali bilo je grupa koje su se pojavljivale na drugim mjestima koje su pokušavale da pređu granicu. Vidjet ćemo šta će se desiti u narednim satima… Još uvijek ima ljudi u blizini, ali se očigledno prazni”, istakao je on.

Evropske zemlje optužuju Bjelorusiju da je namjerno stvorila krizu tako što je dovela migrante sa Bliskog istoka i tjerala ih da pokušaju ilegalno da pređu granicu sa Poljskom i Litvanijom.

Minsk poriče da je namjerno podsticao migrantsku kirzu.

Njemačka neće primati migrante

Njemačka neće primati migrante s bjelorusko-poljske granice, rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer nakon sastanka s poljskim kolegom.

„Ako primimo izbjeglice, ako posustanemo pod pritiskom i kažemo ‘da, primamo izbjeglice u evropske zemlje’, onda znači da ćemo prihvatiti samu osnovu ove perfidne strategije“, rekao je Seehofer na konferenciji za medije u Poljskoj.

„Govorimo o neregularnim i perfidnim migracijama koje organizira Bjelorusija s djelomičnom podrškom Rusije“, kazao je Seehofer.

„Poljaci ne prate samo svoj interes. Oni djeluju u interesu cijele Evropske unije“, zaključio.

Seehofer je „dezinformacijom“ nazvao izvještaj bjeloruske novinske agencije Belta da je predsjednik Aleksandar Lukašenko njemačkoj kancelarki Angeli Merkel predstavio plan o rješenju krize koja bi uključivala uvjet da EU primi 2.000 migranata.

Izvor: Agencije