Washington Post: Kina i Rusija izvoze digitalnu represiju

Demokratije bi trebale raditi jednako ozbiljno kao i autoritarni režimi na usmjeravanju zemalja koje su nedavno ušle u svijet interneta, navodi američki list.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping (EPA)

Današnji uvodnik Washington Posta objavljen je pod naslovom “Kina i Rusija izvoze digitalnu represiju. Demokratije se moraju oduprijeti.”

“Između dva velika brata”, opis Centralne Azije koji je Ruslan Dairbekov, direktor Centra za digitalna prava u Almatiju u Kazahstanu, nedavno dao, Washington Post smatra prikladnim. Regija posljednjih godina prolazi kroz proces digitalizacije koji se u velikoj mjeri oslanja na uvoznu robu: tehnologiju iz Kine, a pravila iz Rusije. List je prokomentirao da se demokratije moraju udružiti kako bi spriječile taj model, kako u centralnoj Aziji tako i u drugim dijelovima svijeta.

List je sugerirao da su bivše sovjetske republike: Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan relativno kasno dobile pristup internetu, te da su ih geopolitički susjedi uveli u autoritarna pravila igre. Peking i Moskva zalažu se za koncept kibernetičkog suvereniteta u kojem vlade vrše strogu kontrolu nad svojom internet infrastrukturom.

”Demokratije trebaju raditi jednako ozbiljno kao i autoritarni režimi kako bi usmjerile zemlje koje su nedavno ušle u svijet interneta na svoje načine rada.”

Nada za slobodniju budućnost

Washington Post, međutim, smatra da još uvijek postoji nada za slobodniju budućnost u regiji. Kao primjer navodi pokušaj Uzbekistana da zabrani Telegram, Facebook, Instagram, YouTube i druge ovog mjeseca zbog nepoštivanja ograničenja za lokaciju podataka. No vlada je odustala nakon negodovanja javnosti i priznala da su postupci njihovih regulatora bili “nepromišljeni”. Nekoliko zemalja Centralne Azije testira zakone o zaštiti podataka koji odražavaju evropske napore da se zaštite osjetljive informacije pojedinaca.

Washington Post je zaključio da bi demokratije trebale raditi jednako ozbiljno kao i autoritarni režimi na usmjeravanju zemalja koje su nedavno ušle u svijet interneta na svoje načine poslovanja. Centralna Azija, na osnovu svoje geografije i istorije, može biti posebno neprijateljska teritorija za ovaj poduhvat. Međutim, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici bi ipak trebali usvojiti i dati prioritet politici aktivne digitalne diplomatije, umjesto da se povlače dok Kina i Rusija pokušavaju da izvoze represiju.

Izvor: Agencije