Obustavljen proces izdavanja dozvole za Sjeverni tok 2

Prema smjernicama Evropske unije o distribuciji plina, kompanija koja upravlja plinovodom mora “u dovoljnoj mjeri” biti odvojena od kompanije koja dostavlja plin.

Plinovod je zajednički projekt ruske energetske kompanije Gazprom i konzorcija evropskih energetskih kompanija (EPA)

Njemačka agencija za mrežne djelatnosti privremeno je obustavila proces izdavanja dozvole za puštanje u promet plinovoda Sjeverni tok 2 tražeći da se kompanija koja upravlja projektom organizira prema njemačkim zakonima.

“Savezna agencija za mrežne djelatnosti je nakon provjere spisa došla do zaključka da je dozvola za puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2 moguće samo ako forma kompanije koja upravlja plinovodom bude odgovarala njemačkim zakonima”, stoji u saopćenju državne agencije, prenosi Hina.

Prema smjernicama Evropske unije o distribuciji plina, kompanija koja upravlja plinovodom mora “u dovoljnoj mjeri” biti odvojena od kompanije koja dostavlja plin.

Nord stream 2 AG sa sjedištem u Švicarskoj je najavila osnivanje kompanije kćerke u Njemačkoj koja bi bila zadužena za upravljanje dijelom plinovoda na području ove zemlje.

Zajednički projekt

Plinovod je zajednički projekt ruske energetske kompanije Gazprom, koja posjeduje 50 posto vlasništva te konzorcija evropskih energetskih kompanije među kojima su i Shell i OMV.

Kako je saopćeno, toliko dugo dok bude trajao proces prebacivanja ingerencija na kompaniju kćerku, Savezna agencija za mrežne djelatnosti obustavlja proces izdavanja dozvole za pogon plinovoda Sjeverni tok 2.

Nakon što bi njemačka agencija izdala dozvolu za upotrebu, sličnu dozvolu mora izdati i Evropska komisija što bi moglo potrajati daljnja dva mjeseca.

Plinovod je od njemačkih vlasti u saveznoj pokrajini Mecklenburg – Zapadno Pomorje, gdje se 1230 kilometara dug plinovod spaja na njemačku mrežu, već dobio tehničku dozvolu.

Špekulacije o smanjenju dostave plina u Evropu

Njemačko ministarstvo privrede je pozdravilo odluku Savezne agencije za regulaciju mrežnih djelatnosti, naglašavajući da se radi o “regulatornim” pitanjima koja se trebaju primijeniti i u slučaju plinovoda Sjeverni tok 2.

Posljednjih sedmica su se pojavile špekulacije oko smanjene dostave plina u Njemačku i Evropu a neki analitičar tvrde da se radi o pritisku Moskve da se što prije izda dozvola za rad plinovodu Sjeverni tok 2.

Protiv ovog projekta je došlo i do sukoba između SAD-a i EU-a.

Američki predsjednik Donald Trump je prijetio sankcijama kompanijama koje budu sudjelovale u radu na plinovodu te je otvoreno zagovarao da se EU pojačano okrene uvozu ukapljenog plina iz SAD-a.

Izvor: Agencije