Vlade razmatraju poziv na globalno ukidanje korištenja uglja

Alarm i zabrinutost činjenicom da je Zemlja već pregrijana razlog je da zemalje srežu emisiju ugljen dikosida do otprilike polovine 2030.

'Tražimo', 'apelujemo', 'ohrabrujemo' i 'pozivam' nije odlučni riječnik, izjavio je Aubrey Webson, ambasador Antigve i Barbude u UN-u (EPA)

Vlade razmatraju poziv na globalno ukidanje korištenja uglja, sudeći po nacrtu završnog dokumenta s klimatske konferencije UN-a objavljenog u srijedu.

U prvoj verziji dokumenta koji je cirkulirao pregovorima u škotskom gradu Glasgowu također se izražava “alarm i zabrinutost” činjenicom da je Zemlja već pregrijana i traži se od zemalja da srežu emisiju ugljen dikosida do otprilike polovine 2030. Dosadašnja obećanja vlada ne ispunjavaju taj često pominjani cilj, piše AP a prenosi Fena.

Neke zemlje, posebno one čija je egzistencija ugrožena klimatskim promjenama, zabrinute se da nacrt dokumenta nije išao dovoljno daleko u pružanju više novca siromašnim zemljama da se adaptiraju na globalno zagrijavanje i da ublažavaju nepovratne gubitke izazvane klimatskim promjenama.

Potrebno više odlučnosti

“‘Tražimo’, ‘apelujemo’, ‘ohrabrujemo’ i ‘pozivam'” nije odlučni riječnik na koji poziva ovaj trenutak”, izjavio je Aubrey Webson, ambasador Antigve i Barbude u UN-u, u saopćenju za javnost, aludirajući na riječnik nacrta dokumenta.

U još jednom značajnom potezu, od zemalja se traži da ubrzaju fazno izbacivanje uglja iz upotrebe i uvedu subvencije za prestanak korištenja fosilnih goriva, iako nisu eksplicitno spomenuti nafta i gas. Veliki su pritisci u razvijenim zemljama da se ugase termoelektrane koje rade na sagorijevanju uglja i ispuštaju stakleničke gasove u atmosferu, ali to gorivo ostaje ključni i jeftini izvor električne energije u zemljama kao što su Kina i Indija.

Izvor: Agencije