Pandorini papiri: Skrivena imovina Đukanovića i stanovi Siniše Malog

Među poznatim osobama čije su finansijske konstrukcije razotkrivene nalaze se bivši britanski premijer Tony Blair, jordanski kralj i kenijski predsjednik Uhuru Keniyatta

Više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano je sa kompanijama koje koriste poreske oaze, otkrilo je novinarsko istraživanje nazvano Pandorini papiri, prenosi Tanjug.

Među poznatim osobama čije su finansijske konstrukcije razotkrivene nalaze se bivši britanski premijer Tony Blair, jordanski kralj i kenijski predsjednik Uhuru Keniyatta, prenosi Deutsche Welle.

Bankovni računi na offshore lokacijama često su korišteni da se tajno premještaju ogromne sume novca i prikriva stvarni imetak.

U istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 150 medija širom svijeta otkriveno je da je 330 javnih zvaničnika širom svijeta povezano sa offshore računima.

Među njima su ministri finansija Pakistana, Holandije i Brazila, kao i bivši ministri finansija Malte i Francuske – uključujući nekadašnjeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Straauss – Khanna.

Siniša Mali, Đukanović, Aleksandar Vučić

Večeras su objavljeni Pandora Papers, kolekcija gotovo 12 miliona dokumenata koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkog novinarstva.

Dokumenti, koji će biti objavljivani u narednim danima, pokazuju mnogobrojne offshore dogovore koji uključuju razne svjetske aktere i čelnike, među kojima su jordanski kralj, bliski saradnici pakistanskog premijera, bivši britanski premijer Tony Blair, ali i pojedinci sa zapadnog Balkana.

Zasad su objavljeni tekstovi u kojima se govori o ministru finansija Srbije Siniši Malom, te načinu na koji je stekao 24 stana u Bugarskoj.

Dalje, objavljen je tekst o tome da su crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov sin prikrivali vlasništvo nad svojom stvarnom imovinom preko složene mreže povezanih kompanija iz više država i offshore područja.

Spominje se i kum predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i nekadašnji direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović, te navodi da je skriven iza offshore firme kupio aviokompaniju Stanka Subotića, i to za samo 100 hiljada eura.

Izvor: Agencije