Merkel: Žene moraju biti odvažnije u posezanju za vodećim pozicijama

Odlazeća njemačka kancelarka i bivša predsjednica Kršćansko demokratske stranke smatra da se žene prerijetko odlučuju na kandidiranje za vodeće pozicije.

Angela Merkel: CDU mora obratiti pažnju na jednaku zastupljenost muškaraca i žena na vodećim pozicijama (EPA)

Njemačka kancelarka na odlasku i bivša predsjednica Kršćansko demokratske stranke (CDU) Angela Merkel se nada da će u vodstvo njene stranke ući više žena.

“Moramo raditi na tome da žene budu odvažnije kada je u pitanju popunjavanje važnih pozicija”, rekla je ona za Sueddeutsche Zeitung od subote, prenosi Hina.

Žene, čak kada ih u nekom preduzeću ili organizaciji ima dovoljno, još uvijek se prerijetko odlučuju na kandidiranje za vodeće pozicije, dodala je.

‘To ne pristaje našem vremenu’

Komentirajući trenutni preustroj CDU-a nakon izgubljenih parlamentarnih izbora, Angela Merkel je kazala da jedna stranka koja se obraća širokim narodnim masama mora obratiti pažnju na jednaku zastupljenost muškaraca i žena u vodećim gremijima.

“Samo muškarci, to više ne pristaje našem vremenu”, rekla je ona.

Angela Merkel, koja se do decembra 2018. godine nalazila na čelu CDU-a, izrazila je optimizam da će njena stranka izvući pouke iz poraza na parlamentarnim izborima.

Angela Merkel se nije kandidirala na posljednjim izborima, a od utorka, kada je planirana konstituirajuća sjednica novog saziva Bundestaga, do sastavljanja novog kabineta bit će na čelu tehničke vlade.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO