Melbourne izašao iz najdužeg lockdowna, građani slave

Stanovnici Melbournea pohrlili su u ranim jutarnjim satima u gradske pubove, restorane i frizerske salone, nakon što je okončan najduži lockdown na svijetu.

Drugi po veličini grad u Australiji proveo je 262 dana ili skoro devet mjeseci pod strogim ograničenjima tokom šest odvojenih lockdowna, koji su bili na snazi od marta 2020. godine (EPA)

Stanovnici Melbournea pohrlili su u ranim jutarnjim satima u gradske pubove, restorane i frizerske salone, nakon što je najduže “zaključan” grad na svijetu izašao iz posljednje serije ograničenja, uvedenih s ciljem suzbijanja širenja COVID-a 19.

Drugi po veličini grad u Australiji proveo je 262 dana ili skoro devet mjeseci pod strogim ograničenjima tokom šest odvojenih lockdowna, koji su bili na snazi od marta 2020. godine, što predstavlja najduži lockdown za bilo koji grad na svijetu, prenos agencija Reuters, piše Tanjug.

Naprimjer, glavni grad Argentine, Buenos Aires, prošle godine je prošao kroz 234 uzastopna dana zatvaranja.

Građani Melbournea su slavili i aplaudirali sa svojih balkona, dok su automobili neprekidno trubili u minut do ponoći, kada su prestala da važe ograničenja koja su bila na snazi od početka augusta.

Mnoga mjesta, uključujući prodavnice hrane, pa čak i frizerski saloni, otvorena su u neuobičajeno vrijeme.

Porast stope vakcinisanja

Slične slike su viđene i u Sidneyju, najvećem gradu u zemlji, prije skoro dvije sedmice, kada su vlasti počele da ublažavaju ograničenja uslijed porasta stope vakcinacije protiv COVID-a 19.

Nešto više od 70 posto odraslih građana Australije je sada potpuno vakcinisano, a mnogi stanovnici planiraju da ponovo lete u inostranstvo pošto međunarodne granične restrikcije počinju da popuštaju od novembra.

Australija je od početka pandemije registrovala 152.000 slučajava korona virusa i 1.590 smrtnih slučajeva.

Izvor: Agencije