FT: Kina dva puta testirala hipersonično oružje

U posljednjem izvještaju Financial Timesa navodi se da je testiranje hipersoničnog oružja ‘zaprepastilo’ američke vojne i obavještajne zvaničnike zbog napretka kineske vojske.

Prema analizama, hipersonično oružje putuje u gornjoj atmosferi brzinom do 6.200 kilometara na sat, što je pet puta više od brzine zvuka, te izbjegava najnaprednije radarske sisteme (EPA)

Kina je provela ne jedan, nego dva testa novog hipersoničnog oružja u julu i augustu, objavio je Financial Times (FT), izazivajući zabrinutost u SAD-u zbog rastuće vojne sposobnosti svog geopolitičkog rivala.

Citirajući četiri izvora upoznata sa američkim obavještajnim procjenama, FT je naveo da je Peking 27. jula prvi put lansirao raketu koristeći “djelomično orbitni bombarderski” sistem kako bi izbacio “hipersonično klizno vozilo”, koje može nositi nuklearno oružje, u orbitu Zemlje.

Više od dvije sedmice kasnije, 13. augusta, Kina je uradila drugi hipersonični test, navodi se u izvještaju FT-a.

Novine su prvobitno u priči objavljenoj za vikend objavile da se test desio u august, umjesto krajem jula.

U posljednjem izvještaju navodi se da je testiranje rakete “zaprepastilo” američke vojne i obavještajne zvaničnike zbog napretka kineske vojske.

Također se dodaje da su američki zvaničnici “pokušavali da razumiju” sposobnosti hipersoničnog oružja “koje SAD trenutno ne posjeduje”.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je samo lansirana svemirska letjelica i da se taj test desio 16. jula.

“To je bio rutinski test svemirskog vozila”, rekao je glasnogovornik ministarstva Zhao Lijian.

Kineska državna agencija je prenijela da je Zhao kazao da je test bio neophodan za smanjenje troškova upotrebe svemirske letjelice i osiguravanja prikladnog i jeftinog načina za ljude da koriste svemir za “mirnodopske svrhe”.

SAD ‘veoma zabrinut’

U saopćenju ranije ove sedmice, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da je administracija predsjednika Joe Bidena veoma zabrinuta zbog “novih sistema” Kine.

Novinari koji su putovali sa Bidenom također su ga pitali da li su ga zabrinuli izvještaji i odgovorio je “da”.

Prema analizama, hipersonično oružje putuje u gornjoj atmosferi brzinom do 6.200 kilometara na sat, što je pet puta više od brzine zvuka, te izbjegava najnaprednije radarske sisteme.

Američki senator Angus King rekao je da novo oružje strateški sve mijenja “svojim opasnim potencijalom da fundamentalno potkopa stratešku stabilnost koju sada imamo”.

Procjenjuje se da SAD također razvija svoje hipersonično oružje.

Prema izvještajima, američki vojni proizvođači kao što su Lockheed Martin i Raytheon Technologies uključeni su u razvoj raketa.

Izvor: Al Jazeera