Ubistvo britanskog zastupnika nazvano ‘terorističkim činom’

Nakon ubistva konzervativnog zastupnika Davida Amessa, ponovno je pokrenuto pitanje o sigurnosti izabranih zvaničnika u Velikoj Britaniji.

Amess je na mjestu podlegao povredama uprkos brzoj intervenciji spasilačkih službi (Reuters)

Britanska policija nazvala je ubistvo konzervativnog zastupnika Davida Amessa, koji je izboden nožem u petak, “terorističkim činom”, što je ponovno pokrenulo pitanja o sigurnosti izabranih zvaničnika u Velikoj Britaniji, piše AFP.

David Amess (69), član Konzervativne stranke Borisa Johnsona i gorljivi Brexiter, više je puta izboden nešto poslije podneva u metodističkoj crkvi u Leigh-on-Seau, 60-ak kilometara istočno od Londona gdje je primao svoje birače.

Odmah nakon napada na licu mjesta je uhapšen 25-godišnjak zbog sumnje u ubistvo.

Amess podlegao ozlijedama

Nekoliko britanskih medija izvijestilo je da je riječ o britanskom državljaninu somalijskog porijekla.

“Prvi elementi istrage otkrili su potencijalnu motivaciju povezanu s ekstremizmom”, navodi se u saopštenju gradske policije objavljenom u noći s petka na subotu, nekoliko sati nakon što je istraga povjerena Odjelu za borbu protiv terorizma.

Amess je na mjestu podlegao povredama uprkos brzoj intervenciji spasilačkih službi, a pronađen je i nož, navela je policija Essexa, koja ne traži druge osumnjičene.

Izvor: Agencije