Korona povećala smrtnost starijih osoba u Njemačkoj

Zabilježen je porast mortaliteta među populacijom životne dobi od 60 do 79 godina i u starosnoj grupi od 80 godina i više tokom pandemije.

Polovina 'viška mortaliteta' tokom oba vala korona virusa je i rezultat činjenice višegodišnjeg rasta starije starosne grupe (EPA)

Njemačka nije uspjela spriječiti porast mortaliteta među populacijom životne dobi od 60 do 79 godina i u starosnoj grupi od 80 godina i više tokom pandemije korona virusa, prema podacima koje je analizirao institut IFO.

“Nasuprot tome, vladine mjere su bile efikasne kod mlađih starosnih grupa, gdje do novembra 2020. godine smrtnost nije bila veća od uobičajene”, kaže Joachim Ragnitz, generalni direktor podružnice IFO instituta u Drezdenu.

Primjera radi, u periodu od 7. do 13. decembra, tokom 50. kalendarske sedmice 2020. godine, 69,4 procenta smrtnih slučajeva od korona virusa registrirano je u starosnoj grupi od 80 i više godina, a još 27,9 procenata smrtnih slučajeva u starosnoj grupi od 60 do 79 godina, navodi se u saopćenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

Mortalitet veći od uobičajenog

Tokom ukupnog perioda od 11. do 50. sedmice vjerovatnoća smrtnog ishoda od zaraze korona virusom bila je među onima starosti 80 i više godina veća od 21 posto, a kod ljudi u dobi od 60 do 79 godina je iznosila 5,3 procenta.

Mortalitet veći od uobičajenog, koji stručnjaci nazivaju “viškom smrtnosti“, tokom pandemije je bio posebno izražen u 15. sedmici (6-12. april), sa tri dodatna smrtna slučaja na 100.000 stanovnika, i tokom drugog vala korona virusa u 48. sedmici (23–29. novembar), sa 2,9 dodatnih smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Polovina “viška mortaliteta” tokom oba vala korona virusa je i rezultat činjenice višegodišnjeg rasta starije starosne grupe koja obuhvata sve veći broj ljudi, navodi se u analizi IFO instituta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada