Mađarski premijer zatražio hitnu procjenu kineske vakcine

Orbanova vlada dogovorila kupovinu vakcina kineskog Sinopharma, Mađarska bi postala prva zemlja EU koja je odobrila korištenje kineske vakcine.

Da ima dovoljnih količina vakcina Mađarska bi mogla vakcinisati pola miliona na dan, rekao je Orban (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je nadu da će u roku od nekoliko dana nacionalni regulator za lijekove “jasno odgovoriti” može li se početi koristiti vakcina kineskog proizvođača protiv korona virusa.

Nastojeći ubrzati vakcinisanje, Orbanova vlada objavila je u četvrtak da je dogovorila kupovinu vakcina kineskog proizvođača Sinopharma.

S reputacijom zemlje koja se ne ustručava odstupiti od propisa iz Brisela, Mađarska bi tako postala prva članica Evropske unije koja bi odobrila korištenje kineske vakcine protiv COVID-a 19, prenosi Hina.

Mađarska je u četvrtak uredbom dopustila kupovinu vakcina izvan centraliziranog sistema Evropske unije pošto je njen šef diplomatije rekao da je evorski sistem nabavke “skandalozno” spor.

“Postoji više od milion doza kineske vakcine koje se može upotrijebiti u roku od nekoliko dana”, rekao je Orban.

Vakcinisano više od 105.000 ljudi

Mađarski kapaciteti vakcinisanja daleko su veći od količine dostupne kroz isporuke koje osigurava EU, rekao je.

Mađarska je do sada vakcinisala više od 105.000 ljudi (zaposlenike u zdravstvu i štićenike domova za starije i nemoćne) vakcinama dva proizvođača, Pfizer/BioNtehcovim i kompanije Moderna.

Da ima dovoljnih količina vakcina Mađarska bi mogla vakcinisati pola miliona na dan, rekao je Orban.

Prema istraživanju koje je proveo Centralni statistički ured u petak, raste broj Mađara sklonih vakcinisanju iako je za sada samo 27 posto njih čvrsto spremno vakcinisati se.

Od 11. novembra, sve srednje škole su zatvorene, a ugostiteljski objekti mogu pripremati hranu samo za van u Mađarskoj gdje je na snazi policijski sat od 20 sati navečer i sva su društvena okupljanja zabranjena.

Izvor: Agencije