CDU u subotu bira novog lidera i nasljednika Angele Merkel

Najviše izgleda za lidera Kršćansko-demokratske unije ima biznismen i advokat Friedrich Merz, ali ne zaostaju ni Armin Laschet i Norbert Rottgen.

Angela Merkel se sa pozicije predsjednice CDU-a povukla 2018. godine i najavila povlačenje sa političke scene (EPA)

Vladajuća njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) u subotu će na kongresu birati novog lidera i nasljednika kancelarke Angele Merkel.

Merkel je još prije tri godine najavila da se ove godine povlači sa političke scene, a kongres za izbor njenog nasljednika na čelu CDU-a će biti održan u online formatu zbog pandemije COVID-19.

Najviše izgleda od trojice kandidata za lidera CDU-a ima biznismen i advokat Friedrich Merz, ali ne zaostaju mnogo ni njegovi rivali Armin Laschet i Norbert Rottgen, prenosi Anadolija.

O tijesnoj utrci na čelnu poziciju unutar CDU-a svjedoči i anketa koju je državna televizija ARD provela ove sedmice, a rezultati su pokazali da Merz ima podršku 29 posto članstva te konzervativne partije.

Online glasanje 1.001 delegata

Njegov rival Lascher, premijer Sjeverne Rhine-Westphalie, ima podršku 25 posto, baš kao i parlamentarac i vanjskopolitički ekspert Roettgen, čija popularnost je u velikom usponu u proteklih nekoliko sedmica.

Novog lidera CDU-a će u subotu online glasanjem birati 1.001 delegat, koji dolaze iz regionalnih i lokalnih odbora te partije.

Delegati će glasove poslati i poštom, što smanjuje mogućnost manipulacije izborima od hakera ili organizatora kongresa.

Rezultati izbora i ime novog predsjednika CDU-a bit će poznati do 22. januara. Subotnji kongres i izbor novog lidera važan je čin za njemačke demokršćane, jer će odrediti direkciju u kojoj će ta politička opcija krenuti nakon povlačenja kancelarke Merkel.

Nasljednik će biti kandidat za kancelara

Merkel se sa pozicije predsjednice CDU-a povukla 2018. godine i saopćila namjeru o povlačenju sa političke scene.

Njen nasljednik će vrlo je izvjesno biti kandidat za novog njemačkog kancelara, na izborima koji će u toj zemlji biti održani u septembru.

To će biti predmet pregovora s koalicionom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU).

Posljednja anketna istraživanja pokazuju da Unija CDU/CSU i dalje predstavljaju najjaču političku opciju u Njemačkoj, s podrškom 36 posto biračkog tijela.

Međutim, takva podrška implicira da će za ostanak na vlasti morati ponovo koalirati s drugim političkim strankama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada